I pogled na zastavu repa aviona Montenegro Airlinesa vrijedi desetine miliona eura

Putnik sa povratnom kartom se računa kao dva putnika. Ako je neko godišnje četiri puta otišao u Beograd i vratio se sa MA, on je računat kao osam putnika, a pet turista po pravilu "dvije trećine"
20526 pregleda 33 komentar(a)
Ko vidi zastavicu?, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ko vidi zastavicu?, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2019. 19:18h

Šta piše u biznis planu kojim se garantuje uspješno spasavanje “Montenegro erlajnsa” (MA), nakon državne pomoći od 155 miliona, i da li on uopšte postoji i dalje nije poznato, ali je u obrazloženju zakona koji je poslat poslanicima navedeno mnogo netačnih podataka poput broja prevezenih putnika i broja turista da bi se preuveličao sadašnji uticaja kompanije na crnogorski turizam.

To je “Vijestima” saopštilo više izvora iz ove oblasti, a pogrešno sabiranje se vidi i prostim upoređivanjem cifara iz više zvaničnih izvještaja.

“’Montenegro erlajns’ godišnje preveze cca 645.000 putnika u 2018. godini, što je skoro pa jednako broju stanovnika Crne Gore, od čega su oko dvije trećine turisti koji ostvaruju direktan prihod crnogorskoj ekonomiji od cca 180-200 miliona eura godišnje”, navedeno je u obrazloženju zakona kojeg je pripremilo Ministarstvo saobraćaja na čijem čelu je Osman Nurković.

Prema ovome, u Crnu Gori je lani preko MA stiglo 430 hiljada turista, što je dvije trećine od 645 hiljada “putnika”. Oba podatka su daleko od istine.

MA putnike broji i na dolasku i na odlasku, odnosno ako je neko kupio povratnu kartu on se računa kao dva putnika, iako je riječ o jednoj osobi. Na primjer, ako je neko godišnje četiri puta otišao u Beograd i vratio se sa MA, računat je kao osam putnika, a pet turista po pravilu “dvije trećine”.

U putnike MA se računaju i oni koji dođu sa drugim prevoznicama prema ugovoru o zajedničkom letu kod-šer. Na primjer, ako MA ima ugovor sa nekom kompanijom da njoj pripada određeni broj sjedišta na tom “zajedničkom letu” ona te putnike računa kao svoje, dok na svojim letovima kao svoje računa i putnike koji pripadaju toj drugoj kompaniji.

“Više od 50 odsto putnika MA preveze na linijama za Beograd iz Podgorice i Tivta, od njih i tokom ljeta ni trećina nisu turisti. Značajan broj putnika sa drugim destinacija naručito Frankfurt, Cirih... naši su iseljenici, a ne turisti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Kada se uzmu u obzir svi ovi podaci, broj prevezenih turista nije 430 hiljada, kao što piše u dokumentu Ministarstva, već manje od 200 hiljada. Time se i u uticaj na turizam snižava znatno ispod sume kojom se hvali Vlada.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović juče je u Skupštini, u raspravi sa poslanikom SDP-a Raškom Konjevićem, kazao da će poslanici dobiti biznis plan i analize na osnovu kojih Vlada planira da sa 155 miliona još jednom spase avio-kompaniju.

I dalje nema saglasnosti Agencije za zaštitu konkurencije u vezi sa tim da li je predlog zakona u skladu sa evropskim pravilima i obavezama Crne Gore u postupku pridruživanja Evropskoj uniji, kao ni mišljenja Evropske komisije. Bez ova dva dokumenta zakon ne može ići na plenum.

"Prepoznatljiv na evropskom avio tržištu"

Uticaj MA na turizam napumpan je u obrazloženju poslatom poslanicima na još jedan bizaran način. Procijenjeno je da samo pogled na avion “Montenegro erlajnsa” i zastavu na njegovom repu vrijedi više desetina miliona eura godišnje.

“Brend ‘Montenegro erlajns’ je postao prepoznatljiv na evropskom avio tržištu. Procjena je da samo tokom Ijetnje sezone milioni avio-putnika na najvećim evropskim aerodromima vidi logo ‘Montenegro erlajnsa’ i zastavu Crne Gore. Cijena promotivne kampanje koja bi ciljano obuhvatila veličinu sličnog tržišnog segmenta potencijalnih turista u razdoblju od jedne godine mjeri se sa više desetina miliona eura”, navedeno je u obrazloženju zakona.

Teško je iz zatvorenog aerodroma primijetiti avion, naročito avion MA jer se obično nalaze na najudaljenijim gejtovima. A ako neko i obrati pažnju, teško je primijetiti zastavicu pored registracionog broja na repu aviona i znati o kojoj se državi radi.

Ministrstvo saobraćaja i njihovi konsultanti ovim pokušavaju da ubijede poslanike da godišnje milioni putnika vide zastavu Crne Gore na avionima MA i da značajan broj njih samo zbog toga odluči da je posjeti.

Bonus video: