Trijumf sorte

Uspjeh je ponovljen - Vranac iz Crne Gore našao se među najboljim vinima svijeta, u društvu zvučnih imena iz slavnih vinogorja!
3613 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Plantaže, Plantaže
Ilustracija, Foto: Plantaže, Plantaže

Na izložbi balkanskih vina u Londonu davne 1907. godine vino proizvedeno od autohtone crnogorske sorte Vranac osvojilo je prvu nagradu. Ove, 2019-te godine, Vranac je ponovo na vrhu. Zlatna medalja sa Decanter World Wine Awards, najuticajnijeg svjetskog ocjenjivanja koje se održava u Londonu, stigla je u crnogorske Plantaže, za ponos vinarije: vino Vranac Reserve 2013! Isti uspjeh ponovljen je na takmičenju Mundus vini u Njemačkoj i CWSA-a u Kini.

Uspjeh je ponovljen - Vranac iz Crne Gore našao se među najboljim vinima svijeta, u društvu zvučnih imena iz slavnih vinogorja!

Rodno mjesto Vranca je Crna Gora, tačnije, Crmnica, regija koja leži uz samo Skadarsko jezero Nakon godina naučnih istraživa- nja, potvrđeno je da je ova slavna sorta potomak Kratošije, takođe ponikle na tlu Crne Gore, a koja je danas širom svijeta poznatija pod imenima Zinfandel ili Primitivo. Vranac danas uzgajaju mnogi, ali je i dalje neponovljiv onaj uzgojen na rodnom tlu, na bijelom kame- nu Ćemovskog polja i u toploj me- diteranskoj klimi, što prepoznaju i svjetski stručnjaci jednako kao i ljubitelji vina širom svijeta.

Za ljude kojima vino nije samo ono što je u čaši, tek miris, ukus, već nešto mnogo šire, poveznica sa nekim podnebljem, nekim ljudima, njihovom istorijom, kulturom i obi- čajima – crnogorski Vranac je epsko vino, široke duše.

Za ljude koji ga dobro poznaju,

koji su uz to vino stasavali, ono počinje epskim slikama i zvucima, prizorom plemenitog vranog ko- nja, sa kojim dijeli ime, drevnim glasom epske pjesme i toplim pucketanjem ognja na ognjištu. One koji su ga prvi put probali upravo u Crnoj Gori, možda kraj Skadarskog jezera ili na obali mora, ono će ih uvijek, kada ga ponovo probaju, neumitno vraćati na ta mjesta i među ljude sa kojim su ga dijelili. Oni koji ga prvi put probaju, van njegovog zavičaja i bez saznanja o njegovom porijeklu i podneblju, poželjeće ga ponovo i nepogrešivo prepoznavati među drugim vinima, raspitujući se o njegovom porijeklu.

Kao i svako veliko vino, Crno- gorski Vranac nikada nije samo ono što je u čaši i ma koliko bili opčinjeni njegovim mirisima i ukusima, on će vas uvijek pove-

sti dalje, ka brdima i planinama, jezerima i moru svog zavičaja, ka Crmnici i Ćemovskom polju, ka Crnoj Gori, ka mjestu svog rođe- nja. Upravo ovo je i sama suština vina!

NAJTROFEJNIJI VRANAC 2019-TE GODINE

Najtrofejniji Vranac u 2019. go- dini je svakako Vranac Reserve 2013. koji je osvojio četiri medalje, od kojih čak 3 zlatne, na najvećim vinskim takmičenjima u svijetu.

Kao kada zastanete pred remek-djelom velikih slikara ili zažmurite i prepustite se zvuci- ma klasičnih kompozicija, tako je dovoljno i da samo pomirišete Vranac Reserve 2013., pa da vas ponesu emocije.

Neponovljiva raskoš, snaga i kompleksnost aroma pružaju jedinstveno iskustvo za kon- zumenta. Miris je sastavljen od nota tamnih kupina sazrelih uz more, divljih borovnica, zrelih crnih trešanja, slatkog duvana, nove kože, egzotičnih začina...

Teško je sve opisati, jer ovo vino diše, raste i razvija se vremenom, samo nagovještavajući sav po- tencijal koji nosi u sebi i koji će pokazati tek narednih godina. Isto takvo bogatstvo nudi i gut- ljaj, gdje će na nepcima zaigrati voćna svježina kao kontrapunkt obilju zrelih, okruglih tanina, moćnim ekstraktima i postoja- nom i beskrajno dugom ukusu. Sve to zaogrnuto je plaštom plemenitih nota koje u sebi nose samo velika vina koja u pot- punosti reprezentuju svoj teroar.

Indikator kvaliteta

Na ovogodišnjem Dekanter takmičenju održanom u Londonu,

na vrhu čitave pregršti odličja koje su stigle u Plantaže, Vranac Reserve 2013., ocijenjen je sa čak 95 poena i pozlaćen velikom zlat- nom medaljom, a sa medaljama su se vratili i Vranac Barrique 2015, Vranac Pro Corde 2015, kao i Vrhunski Vranac 2015.

Plantaže
Ilustracija(Foto: Plantaže)

Ovako važna nagrada za vino od vranca ukazuje na trend u današnjem vinskom svijetu: vina od autohtonih sorti, koja u sebi nose drugačije i na svjetskom nivou još uvek neispričane priče, danas su često mnogo zanimljivija od vina iz poznatijih regiona, od poznatih međunarodnih sorti. Danas, kada je svakom kupcu praktično cijeli svijet na dlanu, Crna Gora spada u zemlje koje mogu da ponude nešto novo, plemenito i sasvim autentično.

Dekanterovo ocjenjivanje osvojilo je svijet za samo jednu deceniju, postavši najveće i najuticajnije na svijetu. Vino za koje sudije s Dekantera kažu da zavrijeđuje medalju sasvim sigurno spada u grupu na- jboljih vina svijeta, a Dekanterova medalja na etiketi je jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji indikator kvaliteta vina.

NAKON DEKANTERA, VINA PROIZVEDENA OD VRANCA NASTAVILA SU DA OSVAJAJU ČULA UKUSA MEĐUNARODNIH EKSPERATA NA NAJZNAČAJNIJIM VINSKIM TAKMIČENJIMA SVIJETA, KAO ŠTO SU MUNDUS VINI U NJEMAČKOJ I CWSA U KINI.

Plantaže
Ilustracija(Foto: Plantaže)