"POKRENUTE MJERE"

UJR: Nećemo tolerisati kompanije koje neodgovornošću dovode u pitanje realizaciju razvojnih projekata

Lovćen banci je podnijet zahtjev za aktiviranje garancije za dobro izvršenje ugovora o izgradnji objekta Kuće voća u Andrijevici, koji je krajem 2017. godine potpisan sa podgoričkom kompanijom “Neimar inženjering”
1213 pregleda 0 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Nuhodžić, Foto: Boris Pejović

Uprava javnih radova (UJR), tokom ove sedmice, pokrenula je mjere prema više pravnih subjekata i odgovornih lica, koji su neizvršavanjem ugovorenih obaveza uzrokovali prolongiranje rokova i doveli u pitanje kvalitet izvedenih radova kod projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.

"Na ovaj način želimo da uputimo jasnu poruku da nećemo tolerisati kompanijama koje učestvuju u postupku javne nabavke da neodgovornošću dovode u pitanje realizaciju razvojnih projekata", saopštili su iz UJR, kojom rukovodi direktor Rešad Nuhodžić.

U tom cilju, Lovćen banci je podnijet zahtjev za aktiviranje garancije za dobro izvršenje ugovora o izgradnji objekta Kuće voća u Andrijevici, koji je krajem 2017. godine potpisan sa podgoričkom kompanijom “Neimar inženjering”.

"Zahtjevom je zatraženo aktiviranje garancije u visini od pet odsto vrijednosti ugovora, što predstavlja iznos od 66.632 eura. Uslovi za pokretanje ove mjere stekli su se nakon što je stručni nadzor ukazao da na objektu nema vidljivog napretka u radovima, uprkos brojnim sastancima i upozorenjima prema izvođaču", dodali su iz UJR.

Uprava javnih radova je Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma, prije dva dana, podnijela predlog za razmatranje opravdanosti oduzimanja licence privrednom društvu "Projectman" iz Podgorice.

"Na osnovu izvještaja stručne komisije, ustanovljeno je da je ovo preduzeće napravilo niz krupnih propusta u toku nadzora nad rekonstrukcijom Ulice "Đeda Vojvodića" u Beranama, što se odrazilo na kvalitet radova i dovelo do značajnog oštećenja dijela kolovoza. Takođe, Direktoratu je predložena da razmotri oduzimanje licenci odgovornim licima zbog velikog broja nedostataka u projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju zatvorenog bazena “Nikša Bućin” u Kotoru, što je uslovilo nepredviđene radove i prolongiranje ugovorenog roka za završetak posla", dodali su iz UJR.

Izrada glavnog projekta u septembru 2014. godine povjerena je konzorcijumu, koji su činili “Ing Invest” iz Danilovgrada, “Geoprojekt” iz Podgorice, “Itea” iz Herceg Novog i “Lars Fire” iz Podgorice, dok je ugovor o reviziji u martu 2015. potpisan sa konzorcijumom podgoričkih preduzeća ”Arhient”, “X-Inženjering”, “Hidrofokus”, “Jawel CG”, “D&K Inženjering”, “Tim.Ing”, “Geotehnika”, “Institut Sigurnost”, “Medix” i “Geoengineering”.

Obračunavaju kazne i raskidaju ugovore

Iz UJR su podsjetili da su nedavno obračunali “kaznu zbog prekoračenja ugovorenog roka završetka izgradnje sportskog poligona u Šavniku, prema kojoj je izvođač, podgoričko predzeće „Bi kod“, dužno da plati 7.178 eura, odnosno pet odsto ugovorene cijene radova”.

“Takođe, sredinom ove godine Uprava je raskinula tri ugovora sa preduzećem “Tehnoput MNE”, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza na osnovu ugovora o rekonstrukciji puteva u opštini Kolašin”, naveli su iz UJR.

Preporučujemo za Vas