Poreska uprava prijavila policiji 19 zloupotreba stečaja

Pokretali stečaj kod firmi, pa osnivali nove da bi izbjegli plaćanje obaveza državi, drugim povjeriocima i zaposlenima
2948 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stečajni postupak pokrenut je kod 932 obveznika od početka ove godine, a Poreska uprava (PU) je podnijela predlog za pokretanje stečaja kod 590 poreskih obveznika s ukupnim dugom od 56.296.474 eura.

“PU je tokom 2019. Upravi policije dostavila 19 inicijativa za izviđajne radnje radi utvrđivanja osnovanosti sumnje da su pojedinci izvršili krivično djelo zlouporebe stečaja privrednog društva i to na način što su osnivali nove firme, a pokretali stečajni postupak kod prethodnih firmi kako bi izbjegli plaćanje obaveza državi, drugim povjeriocima i zaposlenima”, saopšteno je “Vijestima” iz PU.

Poreska uprava dostavila je policiji inicijativu da ispita osnovanosti sumnje da je jedno lice (preduzetnik) izvršilo krivično djelo utaje poreza, imajući u vidu da je bilo u postupku prestanka registracije, a da je nastavilo da obavlja djelatnost. Sumnja je da je po tom osnovu preduzetnik ostvario promet od skoro 300.000 eura, a nije obračunat, prijavljen i plaćen porez na dodatu vrijednost.

Na pitanje zašto nije pokrenuto oko 1.000 stečajeva koje su lani najavljivali, iz PU su objasnili da na broj predmeta u kojima su inicirali stečaj utiču brojne okolnosti - dinamika primjene mjera prinudne naplate koje prethode predlaganju stečajnog postupka, kapaciteti Privrednog suda da obradi sve predmete, budžetska sredstva kojima PU raspolaže za ovu svrhu, odnosno troškove postupka, kao i to da je dio obveznika za koji je predložen stečaj izmirio dug.

“Kao što je najavljeno, PU je odlučna da stečajni postupak predloži kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprorgama, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efekat, u skladu sa zakonom propisanim nadležnosti. Već početkom 2020. predlog za pokretanje stečaja biće upućen Privrednom sudu za više od 150 poreskih dužnika”, poručili su iz PU.

Tokom novembra i decembra ove godine Privredni sud je otvorio stečaj na predlog PU kod 15 obveznika, s dugom od 4.288.586,58 eura, među kojima je 13 njih sa obavezama od preko 100.000 eura i jedan poreski obveznik sa dugom iznad milion.

Zbog neplaćanja rata ukinuto 1.700 rješenja o reprogramu

Prema zvaničnoj evidenciji, uplata obaveza kroz reprogram poreskog duga, kojim je dozvoljena otplata na rate, iznosi 72,24 odsto.

“Jedan broj obveznika je kasnio s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza. Zbog toga je do sada donijeto preko 1.700 rješenja, kojima se ukida reprogram kod poreskih obveznika koji ga nijesu poštovali, a sa ukupnim dugom od oko 62 miliona eura”, odgovorili su iz PU.

Bonus video: