Jedinstveno hedonističko iskustvo

Podrum Šipčanik je mjesto na kome je ostvarena puna sinteza crnogorske hrane i vina koje nastaje i u vinogradima kojima ste okruženi i dozrijeva u bačvama oko vas
7536 pregleda 0 komentar(a)
Proslava povodom 55 godina kompanije Plantaže, Foto: Plantaže
Proslava povodom 55 godina kompanije Plantaže, Foto: Plantaže

Šipčanik je “dragulj u kruni” Plan­taža koji presijava gastronomsku i turističku ponudu kakvu na jed­nom mjestu ne možete da doživite nigdje drugdje. Nedavna velika organizaciona promjena od ovog impresivnog podruma napravila je gastro i vinsku atrakciju par ekselans, postajući izvanredno mjesto za turiste, vinske djelatnike i poslovne ljude koji na putovanji­ma tragaju za mjestima na kojima će moći da se potpuno opuste uz izvanrednu hranu i vino, u am­bijentu o kome se govori dugo poslije odlaska. Podrum je mjesto na kome je ostvarena puna sint­eza crnogorske hrane i vina koje nastaje i u vinogradima kojima ste okruženi i dozrijeva u bačvama oko vas. Ovdje se može osjetiti sva moć jednog teroara, na način koji je prilagođen željama savremenog turiste, gurmana i vinoljupca.

Poznato je da je vinski podrum Šipčanik, jedan od tri podruma kompanije Plantaže, već uveliko prepoznat kao značajna turistička atrakcija Crne Gore. Polako, ali sigurno, ovaj vinski hram smješten u srcu istoimenog brda oslonjenog na Ćemovsko polje, smještenog u srcu Podgorice, gradi imidž mjesta koje zavrijeđuje pažnju ogromnog broja turista koji posjećuju našu zemlju.

Za iskrene ljubitelje i poznavaoce vina u ponudi je više programa obilaska podruma i vinograda kompanije, odabranih stručnih degustacija koje vode obučeni somelijeri, ali i premium programe slaganja vina i hrane kreiranih od strane nekih od najpoznatijih šefova kuhinje regiona i profesionalaca eno-gastro priče koja je danas sve popularnija u svijetu.

Šipčanik svoja vrata otvara za sve turiste dobronamjernike i iskonske zaljubljenike u vino, ali godinama unazad podrum je i mjesto znača­jnih susreta, prijema, koktela, svečanosti, gala večera, korpora­tivnih proslava, kao i prezentacija, konferencija, tim bilding okupljan­ja, kulturnih i modnih dogadjaja i tematskih manifestacija.

Korporativni događaji

Brojni partneri i klijenti kompanije prepoznaju ljepotu jedinstvenog ambijenta pa je tako duga lista onih koji su svoje najznačajnije poslovne događaje organizovali upravo u podrumu Šipčanik.

Teško je pomenuti sve, ali svakako se izdvajaju svečane proslave Societe General Montenegro i Podgoričke banke, kompanije Entext, Voli, 3G Spirits, kao i Investiciono razvojnog fonda. Podrum je godinama bio domaćin stotinama partnera i saradnika pomenutih kompanija, kao i mno­gim drugim koji su, u impozantnom holu podruma, uživali u druženju uz slaganje vina i hrane uz bogati muzički program.

Mjesto visokih državnih i diplomatskih skupova

Čaše vinskih zdravica u hramu vina podigli su pred brojnim zvanicama i predsjednik i premijer Crne Gore, brojni ministri, ambasadori, kao i značajni gosti iz svijeta politike, diplomatije, nauke, umjetnosti, sporta koji u okviru službenih posjeta našoj državi obavezno budu i gosti Šipčanika. Prednovogodišnji koktel Vlade Crne Gore jedan je od najznačajnijih državnih događaja organizovanih u podrumu, a nacionalni dani ambasada (Srbije, Austrije, Slovenije, Slovačke, Poljske..) tradicionalna su dešavanja u vinskom podrumu Šipčanik.

Novogodišnji koktel Vlade
Novogodišnji koktel Vlade(Foto: Plantaže)

Najveća vinska večera na svijetu ikad održana u jednom podrumu

Ponos podruma je činjenica da je u njemu organizovana najveća vin­ska večera na svijetu ikad održana u jednom podrumu. Godine 2014., 360 zvanica, među kojima partneri kompanije iz gotovo svih zemalja svijeta, predstavnici Vlade, diplomatskog kora, novinari iz zemlje i regiona, uživali su u prezentaciji vina Luča i Vladika, uz pažljivo osmišljeni glumačko - mu­zički program. Hol podruma izgledao je spektakularno, a komentari svih prisutnih bili su gotovo isti - da se osjećaju veoma posebno i da o ovakvom događaju nikada nisu ni čitali, a kamoli bili dio tako sjajne priče.

Marunvić
Glumac Slobodan Marunović recituje stihove na vinskoj večeri(Foto: Plantaže)
Vinska večera u podrumu Šipčanik
Vinska večera u podrumu Šipčanik(Foto: Plantaže)

Oldtimeri, Top Gear i veliki automobilski brendovi

Da je podrum mjesto posebnih susreta i promocije i brendova automobilske industrije potvrđuju podaci da su u podrumu održani skupovi Alfa Romeo oldtimera, Wolksfagen buba, a predstavljeni su i modeli Ferarija, Renault-a, Mazde, BWM-a. Podrum je bio i mjesto tim bilding dešavanja za Hjundai i Tojotu. Vlasnik F-1 tima Meklaren Rej Belm kao gost podruma Šipčanik izrazio je veliko oduševljenje prostorom, a ekipa svjetski poznatog show programa Top Gear snimala je i u ovom podrumu i vinogradu kadrove za planetarno popularnu emisiju.

mercedes
Prezentacija novog modela Mercedesa u podrumu Šipčanik(Foto: Plantaže)

I visoka moda u Šipčaniku

Šipčanik je i mjesto brojnih mod­nih dešavanja. Kolekcije brojnih poznatih domaćih i regionalnih kreatora, kao i internacional­nih modnih brendova, okupile su u Šipčaniku stotine iskusnih poznavalaca mode, brojne poznate ličnosti kao i novinare koji prate sva velika modna zbivanja kako u zemlji tako i van njenih granica. Priliku da predstave svoje kolek­cije u ambijentu podruma imali su regionalni kreatori - Verica Rakočević Kuzmančević, Bata Spasojević, Biljana Tipsarević, Kristina Bekvalac, Marta Miljanić, Jelena Roganović – Đurić, Jelena Petković, Marija Šabić, Diaz Kova, kao i domaći - Sanja Bobar, Edita Nimanbegu Barović, Nataša Pejov­ić i Milena Đurđić. U okviru jedne od večeri mode, pjevačica Emina Jahović pjevačica Emina Jahović promovisala je svoju kozmetičku liniju „Loud”.

Zaključak je jedan - vino i moda su uvijek bili dobar spoj, jer imaju moć da bez puno priče i objašnjen­ja spajaju ljude različitih kultura, nacija i običaja.

Rakočević
Verica Rakočević na reviji u Šipčaniku(Foto: Plantaže)

Dan otvorenog podruma

Jedna od značajnijih mani­festacija, organizovana od strane kompanije, sa ciljem predstavl­janja ponude i brojnih potenci­jala ovog izuzetno značajnog i jedinstvenog lokaliteta za Pod­goricu i Crnu Goru, bio je „Dan otvorenog podruma”. Hiljadu posjetilaca tokom jednodnevnog trajanja manifestacije imalo je priliku da obiđe vinski podrum Šipčanik i uživa u vožnji turis­tičkim vozom kroz najljepši i najveći vinogradarski kompleks u Evropi. Vrhunski kuvari resto­rana „13. Jul“ i „Jezero” zaint­eresovanim posjetiocima pred­stavili su bogatu gastro ponudu crnogorskog podneblja, a doživl­jaj je upotpunjen degustacijom premium vina i bogatim muz­ičkim programom. Uživanje u nacionalnim, jezerskim i speci­jalitetima sa ćumura začinila je i premijerna degustacija extra-djevičanskog maslinovog ulja Plantaža. Oni koji su željeli da dodatno prošire svoje znanje o vještinama degustacije imali su priliku da isprate radionice o senzoričkom ocjenjivanju vina i porijeklu Vranca. Za istinske ljubitelje vina organizovan je i Master Class na kojem su se de­gustirale ograničene serije ultra premium etiketa Stari Podrum.

Svi koji su posjetili Plantaže ovom prilikom uvjerili su se u kvalitet sadržaja turističke ponude Vinski put čiji je epicen­tar upravo podrum Šipčanik.

Mjesto susreta boemski nadahnutih poklonika

Impresivni višenamjenski prostor kompanije postao je za relativno kratko vrijeme bitan segment kulturnih dešavanja u Crnoj Gori, a i šire. Tako je bilo i u maju ove godine kada je Šipčanik na trenutke podsjetio na nekadašn­ja kultna mjesta boemskih okupljanja, na mjesto susreta nadahnutih poklonika i boemski srodnih duša koje o vinu imaju šta da kažu, koje umiju da slušaju i koje prije svega vole dobro vino, u njegovom osnovnom značenju.

Povod pomenutog okupljanja bila je promocija knjige “Duša vina”, u kojoj dvadesetak eminentnih javnih intelektualaca piše o vinu, grožđu, vinogradu i vinskim bogovima. Brojni autori knjige, među kojima profesori univer­ziteta, pisci, umjetnici i ljubitelji vina raznih profila, uveličali su promociju svojim prisustvom, pa su tako u podrumu govorili istaknuta profesorka beogradsk­og univerziteta, rediteljka i književnica, Vida Ognjenović, prof dr Ratko Božović, profesor dr Slaviša Orlović i novinar i rok kritičar Petar Peca Popović. Ispred domaćina govorio je Predsjednik Odbora kompanije Prof. Dr Ve­selin Vukotić.

Preko 400 zvanica ovom prili­kom osim u poeziji i boemskoj atmosferi imalo je priliku da uživa u vrhunskim vinima kompanije idealno uparenih sa specijaliteti­ma koje su za ovu priliku pri­premili kuvari restorana „13. Jul“ i „Jezero“, u saradnji sa čuvenim kulinarskim ekspertom Vladom Simićem. Da dobrog razgovora i druženja, nema bez vina i muz­ike, i da su beomija i sevdah dvije strane jedne medalje, dokazali su u vinskom hramu Plantaža, i proslavljeni kantautori i pjevači Slobodan Kovačević i Hari Va­rešanović. Poseban ugođaj gosti­ma upriličili su glumac Nebojša Milovanovića i pijanista Alek­sandar Miletić svojim scenskim igrokazom.

vida
Vida Ognjenović promocija knjige Duša vina(Foto: Plantaže)

VIP kulturna scena u Šipčaniku

Brojne poznate ličnosti poput Gorana Bregovića, Đorđa Balaševića, Sergeja Ćetkovića, Harija Varešanovića, Ogija Radivojevića, Aca Pejovića, Goce Tržan, Ane Štajdohar, Gorana Sultanovića, Vide Ognjenović, Mime Karadžića, Bojana Križaja i mnogih drugih bili su gosti podruma Šipčanik.

serg
Sergej Ćetković na reviji u Šipčaniku(Foto: Plantaže)
breg
Goran Bregović uručuje poklon Plantažama(Foto: Plantaže)
Plantaže
Hari Mata Hari tokom nastupa u Šipčaniku(Foto: Plantaže)