Vještak da utvrdi da li je Codra dužna 324.796 eura

Nastavak je 15. marta uvođenjem vještaka u postupak
86 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Codra, Foto: Luka Zeković
Bolnica Codra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2018. 15:41h

U Privrednom sudu juče je nastavljena parnica po tužbi kompanije Osmi red koja, prema korigovanom tužbenom zahtjevu, potražuje od privatne Specijalne bolnice Codra u Podgorici, ukupno 324.796,3 eura. Sudija Faruk Mušović odredio je na zahtjev obje parične stranke ekonomsko-finansijsko vještačenje i pozvao vještaka Hamida Šabovića da dođe na naredno ročište 15. marta, kada će mu sud definisati zadatak.

Sudija Mušović je juče izveo dokaze i glavnu raspravu odgodio, a parničnim strankama je naloženo da se u roku od osam dana izjasne na podneske koji su, u međuvremenu, podnijeti sudu.

Direktorica Osmog reda D Angelina Vuković, na prethodnom ročištu tražila je od suda da po službenoj dužnosti obavijesti državnog tužioca da je tuženi izvršio knjiženja suprotno Zakonu o računovodstvu i međunarodnim standardima sa obilježjima falsifikata i prevarnih radnji, a sve sa ciljem da prevari tužioca i poslovnu banku od koje je dobio višemilionski kredit.

Iz Codre tvrde da su u podnesku od 16.01.2018. “dostavili ažurirane analitičke kartice iz kojih se jasno vidi da dugovanje ne postoji, kao ni nepravilnosti u radu.

Iz Osmog reda su juče sudu dostavili novi podnesak - Codrinu potpisanu cesiju na iznos 2.559 eura sa partnerom DOO Maglovac Beograd radi kniženja i smanjenja dug za navedeni iznos.

Osmi red novim podneskom zahtijeva, takođe, da Codra dostavi preko suda naloge za knjiženje sa pratećom dokumentacijom za još pet naloga u različitim iznosima iz decembra 2017. godine, a sve u cilju ekonomičnosti i efikasnosti predmetnog postupka.

Vlasnici Codre, prema podacima iz Centralnog registra kompanija su Dragica Perović- Ivanović i Zoran Ivanović, koji je i izvršni direktor.

Angelina Vuković krajem prošle godine je saopštila da je Codra dva aparata američkog proizvođača Abot, koji su posredstvom Osmog reda dati specijalnoj bolnici na korišćenje, založila kod banke za kredite neophodne bolnici po sasvim drugom osnovu.

To je bio razlog da se iz Specijalne bolnice Codra traži povlačenje dva aparata proizvođača Abbott Laboratories, USA i to: Imunohemijski analizator Abbott - Architect i 1000SR i Biohemijski analizator Abbott - Architect c 4000SR. Ovi aparati su na kraju vraćeni.

Bonus video: