Veselin Zejak novi direktor AST

Preduzeće Autobuska stanica Tivat, umjesto Zorana Stankovića, dobilo novog direktora
2327 pregleda 0 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Nekadašnji direktor Sportske dvorane u Tivtu Vasilije Zejak (DPS) novi je direktor preduzeća Autobuska stanica Tivat (AST) i tu dužnost preuzeće nakon praznika. Zejak će zamijeniti Zorana Stankovića (DPS) koji je prije par mjeseci podnio ostavku na tu funkciju iz, kako je naveo, ličnih razloga.

Stanković se na čelu AST nalazio od osnivanja te opštinske kompanije 1.jula 2017. kada je AST preuzela objekat autobuske stanice u Tivtu, sagrađen u privatno-javnom partnerstvu Opštine sa preduzećem „Mesopromet“, bjelopoljskog biznismena Hilmije France.

Stanković je uspio da u relativno kratkom vremenu, „stavi na noge“ AST, sanira i uredi relativno nov, ali nekvalitetno napravljen objekat Autobuske stanice, te da na njemu otkloni brojne nedostatke, kao i da u praksi dokaže da ta gradska firma može uspješno poslovati i voditi taj značajan javni saobraćajni objekat, a za što je prethodno javno sumnju izražavao bivši tivatski gradonačelnik i šef lokalnog DPS-a, a sadašnji predsjednik SO Ivan Novosel koji se zalagao da autobuskom stanicom nastavi gazdovati Franca.

Pod rukovodstvom Stankovića, AST je dvije godine poslovala pozitivno sa značajnim ostatkom dobiti. Direktor preduzeća je međutim, bio nezadovoljan nedostatkom podrške gradonačelnika Siniše Kusovca za Stankovićevu strategiju unapređenja poslovanja AST, odnosno napore koje je on ulagao za riješavanje problema u njenom poslovanju koje su joj pričinjavali kadrovi bliski DPS-u, zbog čega se Stanković i odlučio da podnese ostavku. Zejak preuzima AST na dobrim osnovama koje mu je postavuio prethodnik i sa već usvojenim Programom rada i Finansijskim planom za 2020. koje je uradio bivši direktor.

Po tim dokumentima, AST će ove godine ostvariti ukupan prihod od 312 hiljada eura. Od toga će najviše novca, 190.000 eura, AST prihodovati od peronizacije, 35 hiljada od naplate staničnih usluga, a 33 hiljade eura od naplate provizije na redovne karte, dok će prihod od zakupa poslovnog prostora iznositi 29 hiljada eura. Ukupni troškovi poslovanja ove će godine iznositi 310 hiljada eura.

Bonus video: