Za podršku preradi dostavljeno 45 zahtjeva

“Dakle, od završene akreditacije krajem prošle godine, do danas su objavljena dva javna poziva, pristigle 434 aplikacije za primarnu proizvodnju i preradu, planirane potencijalne investicije od oko 55 miliona eura i očekivana bespovratna podrška od oko 27 miliona eura”
0 komentar(a)
Milutin Simović, Aivo Orav, IPARD, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović, Aivo Orav, IPARD, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 27.07.2018. 16:41h

Na drugi javni poziv u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD), za podršku preradi, stiglo je 45 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura, saopštio je danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je podsjetio da je drugi javni poziv je bio otvoren od 16. maja do 16. jula.

“Najveći broj zahtjeva je iz sektora vinarstva (15), sektora prerade mesa (14), prerade voća i povrća (8), sektora mljekarstva (7), i jedna aplikacija iz sektora ribarstva. Podsjetiću da će se sredstva podrške za preradu dodijeliti za investicije od 40.000 do 1.500.000 eura i da će bespovratna podrška iznositi 50% prihvatljivog troška investicije”, rekao je Simović u vinskom podrumu Plantaža Lješkopolje, gdje je prezentovao rezultate drugog javno9g poziva u okviru IPARD-a.

Za prvi javni poziv u okviru IPARD-a, podrška primarnoj proizvodnji, polovinom juna je stiglo 389 aplikacija.

“Dakle, od završene akreditacije krajem prošle godine, do danas su objavljena dva javna poziva, pristigle 434 aplikacije za primarnu proizvodnju i preradu, planirane potencijalne investicije od oko 55 miliona eura i očekivana bespovratna podrška od oko 27 miliona eura”, naveo je Simović.

On je podsjetio da je 10. novembra prošle godine saopštio da je Crna Gora uspješno završila vrlo zahtjevni proces akreditacije za veliki IPARD program, da su crnogorske institucije dobile ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura evropskih sredstava i 12 miliona eura sredstava iz nacionalnog budžeta.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav ocijenio je da je broj prijava na oba poziva pokazao da je IPARD prikladan program koji odgovara potrebama poljoprivrednog sektora, posebno farmerima i proizvođačima hrane.

“Iako su ova mjere iz IPARD 2 privukle mnogo aplikacija iz poljoprivrednog sektora, sada je vrijeme da administarcija te eplikacije procijeni u razumnom roku, dajući perspektivu aplikantima i osiguravajući da se dobri projekti mogu uskoro primijeniti. Radi se o javnom novcu što znači da bi aplikacije trebalo da budu procenjivane u skladu sa postavljenim pravilima. Potrebno je uložiti napore kako bi se ovaj proces učinio efikasnim i neopterećujućim”, poručio je Orav.

Bonus video: