Putovanje bez viza: Japanski pasoš najmoćniji, pogledajte gdje je Crna Gora

Građani Crne Gore mogu putovati bez viza u 124 zemlje svijeta
15536 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2020. 17:06h

Pasoš Crne Gore rangiran je na 44. mjestu od ukupno 107 mjesta po broju zemalja u koje crnogorski građani mogu putovati bez viza, pokazalo je istraživanje konsultantske firme Henli and partners (Henley & Partners).

Građani Crne Gore tako mogu putovati bez viza u 124 zemlje svijeta.

Najbolje je plasiran japanski pasoš s kojim se bez viza može putovati u 191 zemlju, a za njim slijede singapurski sa 190, te južnokorejski i njemački sa 189 zemalja.

Od bivših jugoslovenskih republika Slovenija je najbolje plasirana - na 11. mjestu zajedno s Letonijom i Islandom, pošto iz tih zemalja bez viza može da se putuje u 180 država.

Od ostalih zemalja regiona, ispred Crne Gore su Hrvatska na 20. i Srbija na 39. mjestu, a slabije rangirane su Sjeverna Makedonija (47), Bosna i Hercegovina (52), Albanija (54) i Kosovo na 99. mjestu.

Crnogorski pasoš bi, ipak, uskoro mogao ojačati zbog programa ekonomskog državljanstva, piše Euronews. Podsjeća se da je naša država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da se očekuje kako će uskoro ispuniti sve uslove za članstvo.

"Kada se to dogodi, crnogorska privreda će rasti, postati stabilnija i biti posvećena vladavini prava", kazao je za Euronews Pedi Bluer iz kompanije "Henley & Partners". "Kada sve to spojite, pasoš će ojačati".

Bluer takođe očekuje da ojačaju i pasoši Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Bonus video: