Šinavatra u pretplati 50 eura

Kompanija najbogatijeg Crnogorca Taksina Šinavatre ne duguje ni cent za porez Opštini Budva
6497 pregleda 2 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević

Kompanija najbogatijeg Crnogorca Taksina Šinavatre, Opštini Budva ne duguje ni cent za porez, već je u pretplati 50 eura.

Redovnim plaćanjem poreza na nepokretnost firma “Global TS Montenegro”, nekadašnjeg tajlandskog premijera, našla se na bijeloj listi poreskih obveznika te opštine.

Uredne platiše rijetkost su u Budvi, zbog čega je lokalna Uprava javnih prihoda primorana da preduzima sve zakonom dozvoljene mjere kako bi od brojnih dužnika naplatila porez na nepokretnost - firmama blokiraju račune ili stavljaju hipoteke na imovinu.

Šinavatrina firma je u aprilu 2017. za 24.000.000 eura kupila 37.000 kvadrata zemlje na atraktivnom dijelu ostrva Sveti Nikola od kompanije “San investments”, koja se povezuje sa srpskim biznismenom Stankom Subotićem Canetom. Prilivi od poreza na nepokretnost najznačajniji su za punjenje budvanske kase. Prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda po tom osnovu inkasirala je 14,1 milion eura.

Šinavatra - čije bogatstvo se procjenjuje na 1,6 milijardu dolara, i kojeg je Forbs označio kao najbogatijeg Crnogorca, početkom avgusta 2019. godine platio je obaveze prema Prvoj banci, koja je potom deblokirala dio ostrva.

Banka koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, izbrisala je 2. avgusta iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine kaucionu hipoteku od 15.000.000 eura, upisanu dvije godine ranije, nakon što je “Global TS Montenegro” kupio zemlju na ostrvu, koje mještani nazivaju Školj.

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje predvidio je da se na Svetom Nikoli grade turistički kapaciteta i marina na ostrvu. Planskim dokumentom, koji je početkom prošle godine aminovao republički parlament, na tom ostrvu ucrtano je 500 ležaja i marina od 50 vezova.

Šinavatrina firma ne može se pohvaliti poslovanjem u Crnoj Gori - u posljednjem finansijskom iskazu podnijetom Poreskoj upravi, navodi da su 2018. poslovali sa gubitkom od 536.518 eura. Od osnivanja, 2015. do kraja prošle godine, ta firma akumulirala je ukupni gubitak od 619.369 eura.

Prema tom izvještaju, gubitak od pola miliona eura ostvaren je jer je firma imala tolike rashode, a prihoda nije bilo. U istom dokumentu piše da se imovina Šinavatrine kompanije procjenjuje na 24,7 miliona eura.

Šinavatra je prije deceniju zvanično postao državljanin Crne Gore. Tada je po skraćenom postupku dobio crnogorski pasoš, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. Njegova sestra, takođe bivše premijerka Tajlanda, Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, krajem juna prošle godine dobila je srpski pasoš.

Bonus video: