Sezonski radilo više od hiljadu Nikšićana

Na evidenciji Biroa rada 3.504 osoba, stopa nezaposlenosti 13,5 odsto
1633 pregleda 0 komentar(a)
Biro rada Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Biro rada Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.01.2020. 10:13h

Broj sezonskih radnika iz Nikšića je poslednjih godina veći nego ranije, tako da svake godine od 1.000 do 1.100 Nikšićana ljeti, uglavnom na crnogorskom primorju, zarađuje hljeb.

Tokom prošle godine, prema riječima Rajke Radonjić, direktorice nikšićkog Biroa rada, skoro svaki treći nezaposleni Nikšićanin, koji se nalazi na evidenciji Biroa radio je sezonski radio.

“Zadovoljni smo rezultatom zapošljavanja pri sezonskim poslovima tokom 2019. godine jer smo ispunili plan koji smo zacrtali. Ono što je evidentno je da u poslednje tri godine imamo povećanje zaposlenih na sezonskim poslovima. Uloženi napori na promovisanju sezonskog zapošljavanja rezultirali su zapošljavanju 1.077 osoba iz naše opštine, tokom prošle godine”, kazala je Radonjić “Vijestima”.

Radonjić
Radonjić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njenim riječima, posredovanje pri sezonskom zapošljavanju je jedna od značajnijih aktivnosti Zavoda za zapošljavanje, a ove godine se u promovisanju sezonskog zapošljavanja aktivno uključila i država.

“Generalna je ocjena da moramo da zaposlimo što više domaće radne snage jer poslodavci uglavnom traže jednostavnu radnu snagu, ništa visokostručno, kao i kvalifikovanu radnu snagu sa iskustvom i znanjem jezika. Što se tiče sezonskog zapošljavanja ono je najveće u turizmu i ugostiteljstvu, oko 90 odsto, a manji broj u građevinarstvu, trgovini i poljoprivredi”, kazala je Radonjić.

zzz
U poslednje tri godine povećan broj zaposlenih na sezonskim poslovima(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je istakla, ono što je obilježilo prošle dvije godine je pojava novih poslodavaca pored već tradicionalnih sa kojima godinama sarađuju.

“Prošle godine smo dosta radili na animiranju nezaposlenih za sezonske poslove jer su i uslovi od strane poslodavaca bili mnogo bolji i u pogledu plata, i u pogledu ostalih smještaja, ishrane”, kazala je direktorica Biroa rada.

Prema njenim riječima, veliki broj sezonaca godinama radi kod istih poslodavaca, pa je jedna od aktivnosti sa kojom će nastaviti i ove godine da tzv. stalnim sezoncima od poslodavaca, koji na njih svake godine računaju, pokušaju obezbijediti određenu naknadu i doprinose za tih nekoliko mjeseci kada nemaju posla.

Na kraju 2019. na evidenciji Biroa rada je 3.504 lica, odnosno stopa nezaposlenosti je 13,5 odsto i skoro tri odsto je niža u odnosu na državni prosjek (16,2 odsto).

Bonus video: