Do kraja marta dokumentacija za projekat na Luštici

Opština Herceg Novi izabrala firmu za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta saobraćajne infrastrukture za gradnju turističkog kompleksa na hercegnovskom dijelu poluostrva
3554 pregleda 0 komentar(a)
Ugovor o zakupu potpisan 2009.godine: Marković sa investitorima, Foto: GOV.ME
Ugovor o zakupu potpisan 2009.godine: Marković sa investitorima, Foto: GOV.ME

Opština Herceg Novi izabrala je ponudu firme „Profil Ing” kao najpovoljniju na tenderu za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta saobraćajne infrastrukture za izgradnju turističkog kompleksa “Montrose” na hercegnovskom poluostrvu Luštica. To je navedeno u Vladinoj informaciji o realizaciji projekata iz oblasti turizma za posljednjih šest mjeseci prošle godine.

Opština je 11. septembra prošle godine objavila tender, a 25. novembra je potpisala ugovor sa tom firmom koja ima rok od četiri mjeseca da završi posao. Osnivač i izvršni direktor barske frime „Profil Ing” je Edvard Spahija. Firma je registovana za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje.

Opština Herceg Novi, koja je zadužena za izradu saobraćajne i vodovodne infrastrukture (komunalno opremanje) za potrebe tog projekta, kasnila je sa izradom tehničke dokumentacije saobraćajne infrastrukture, dok se posao za vodovodnu infrastrukturu odvija u skladu sa planovima.

Iz kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića ”Vijestima” je sredinom prošle godine rečeno da su dva puta 2018. godine raspisivali tender za izradu glavnog projekta lokalnog puta za turistički kompleks “Montrose”, ali je državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila oba tendera. Na trećem tenderu je izabrana firma „Profil ing”.

Vlada je u septembru 2009. godine sa konzorcijumom koji čine kompanije “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo.

U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora. Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbijede infrastrukturu (elektro, vodovodnu i saobraćajnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Investitor sa hotelskom grupacijom „Marriott International“ 31. jula 2019. godine potpisao ugovor o saradnji i tada je “Montrose” projekat preimenovan u “Ritz Carlton Montenegro”.

Pravi vlasnik firme “Northstar” se više od 10 godina krio iza mreže ofšor firmi. Osnivač “Northstara” je ofšor firma “Monterose Develompent B.V.” sa adresom u Amsterdama u Holandiji, ali je njen jedini vlasnik “Monterose Partners International Ltd” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva. Administratori firme iz Amsterdama su Sander Ivo Rep i Suzanne Veronica Constance Roell,koji se pominju u cijeloj mreži sličnih firmi širom svijeta.

Biznismen Duško Knežević je prošle godine svog kuma Branimira Gvozdenovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i dugogodišnjeg ministra u raznim resorima, označio kao stvarnog vlasnika više atraktivnih lokacija i projekata: “Brano je u Rosama na Luštici vlasnik zemljišta, koje se vodi na kompaniju Northstar, a naziv projekta je Montrose”.

Gvozdenović, koji je potpredsjednik Skupštine, odgovorio je da su to laži.

Direktor “Northstara” iz Podgorice do 30. oktobra prošle godine je bio Mohamed Ahmed Jusuf Abdulmalek, a onda je imenovan na tu poziciju Imad Mahmoud. Premijer Duško Marković se krajem septembra prošle godine sastao sa predstavnicima Northstara i Marriotta. Tada je u saopštenju Vlade navedeno da je vlasnik projekta Ritz Carlton Montenegro Mohamed Al Sager. Na sajtu Vlade objavljene su i fotografije sa sastanka, na kojima je kao član delegacije investitora bio i Marko Gvozdenović, sin Branimira Gvozdenovića.

Bonus video: