Radnici tvrde da Ban proganja sindikalce

Nakon otkaza članici Izvršnog odbora sindikata Tatjani Mandić, nastavljaju se previranja između dijela radnika i menadžmenta monopolističke firme u Boki
6930 pregleda 27 komentar(a)
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković

Nakon što je nedavno po kratkom postupku zbog navodnih težih prekršaja radne discipline dao otkaz predsjedniku Nezavisnog sindikata kompanije Pomorski saobraćaj Kamenari Ivanu Vučinoviću, izvrši direktor i suvlasnik te kompanije Dejan Ban nastavio je da pokreće disciplinske postupke protiv radnika koji su članovi tog sindikata. Ovog puta, to je urađeno protiv člana Izvršnog odbora sindikata, dugogišnje radnice te kompanije Tatjane Mandić.

Ta firma prije par mjeseci, prvi put nakon što je 2004. privatizovana, dobila je sindikat, a menadžment je u početku izbjegavao da uopšte primi zvanično obavještenje o osnivanju radničke asocijacije. Ban je Vučinovića teretio da je napravio težu povredu radne dispcipline jer je navodno “neovlašćeno komunicirao sa medijima i odao im poslovnu tajnu”.

Dio bivših i sadašnjih radnika Pomorskog saobraćaja, “Vijestima” je juče saopštio da je Ban uz asistenciju finansijskog direktora kompanije Petra Popovića, “krenuo da se obračunava i maltretira” još jednog člana Izvršnog odbora.

“Par dana nakon što mi je uručen nezakoniti otkaz, po već ustaljenom sistemu, poveden je disciplinski postupak protiv članice Izvršnog odbora sindikata Tatjane Mandić, a sve u cilju daljeg slamanja sindikata. Tokom uručivanja saopštenja kojim je sindikat osudio ponašanje poslodavca prema članovima te organizacije a koje je potpisala Mandićeva, odmah su prema njoj menadžeri firme pokrenuli mjere kažnjavanja. Optužbe u toj disciplinskoj prijavi su besmislene i navedene su kao teže povrede rada - stvari koje su bile uobičajena praksa do sada. Ovo je klasična sidikalna diskriminacija i po ko zna koji put pozivam institucije sistema da reaguju na ovaj višemjesečni progon i bezakonje”, kazao je novinarima juče Vučinović.

On je pojasnio da je od osnivanja sindikata, par njegovih kolega koji su bili članovi te organizacije, u međuvremenu izgubilo posao u Pomorskom saobraćaju.

Prema nezvaničnim informacijama, menadžment firme je protiv Mandićeve koja je dugogodišnji biletar u Pomorskom saobraćaju, pokrenuo disciplinski postupak zbog toga što je ova štampala račune i karte za ukrcaj na trajekt i prije nego što bi se njihov kupac pojavio na biljetarnici.

Ova praksa inače, uobičajena je u Pomorskom soabraćaju, posebno za vrijeme gužvi na trajektnim prelazima u Kamenarima i Lepetanima, pa se jedan broj karata unapred odštampa kako bi se odmah mogle predati kupcima i time ubrzati procedura ukrcaja vozila na trajekt. Mandićeva inače, nije imala manjka ili viška u kasi i sve odštampane karte i račune za njih uredno je pokrila novcem koji je primila od kupaca.

Radnici tvrde da su oštećeni jer im Pomorski saobraćaj, navodno, u posljednjih 12 godina nije uplaćivao adekvatne naknade za minuli rad, kao i zbog neuplaćivanja regresa i toplog obroka. Direktora Dejana Bana prozivaju i zbog toga što je on nekolicini od njih “bez osnova dao otkaz dok su se nalazili na bolovanju, pa iako je sud naložio da ih vrati na posao, Ban ih je opet na isti način kao i prije, otpustio sa posla”.

“Ono što se prije mjesec dana desilo biletaru i predsjedniku Sindikata, dokaz je da se bahatost jednog čovjeka i dalje nastavlja”, rekli su oštećeni radnici. Njihov advokat Jovan Pejović naglasio je da, ukoliko se u parničnim postupcima dokaže svjesno kršenje prava zaposlenih, antisindikalna i druga diskriminacija, “može otvoriti i pitanje krivične odgovornosti poslodavca.”

Pred sudom prava traži 20 radnika Pomosrkog saobraćaja

Bivši i sadašnji radnici Pomorskopg saobraćaja, njih 20, pred sudom traži svoja prava za koja smatarju da im ih je poslodavac svjesno uskratio. Njih zastupa advokat Jovan Pejović iz Herceg Novog. „Punomoćnik sam četiri radnika kojima je poslodavac izrekao disciplinske mjere prestanka radnog odnosa. Pravosnažnim presudama sudovi su poništili otkaze za trojicu, dok je jedan od njih, donedavni predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Vučinović podnio i tužbu zbog šikanoznog i nebuloznog rasporeda na drugo radno mjesto. Osim toga, punomoćnik sam 16 radnikakoji tuže tu firmu radi isplate razlike manje isplaćene zarade po osnovu minulog rada, po osnovu neisplaćenih prekovremenih sati rada, naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore, neisplaćivanog regresa za godišnje odmore”, kazao je juče Pejović.

Bonus video: