​Naplata veća za pet hiljada eura

Bjelopoljska Uprava javnih prihoda naplatila porez u iznosu od 805.000 eura
1449 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Vijesti
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Vijesti

Uprava javnih prihoda Opštine Bijelo Polje u 2019. godini je ostvarila naplatu poreza u iznosu od 805 hiljada eura, premašivši plan za pet hiljada eura.

To je “Vijestima” kazao direktor Uprave Veselin Merdović. On je pojasnio da je od fizičkih lica naplaćeno 545 hiljada i 260 hiljada od pravnih lica.

Kako postoji i dalje značajan iznos neizimirenog duga prema Opštini, kako fizičkih tako i pravnih lica, Opština Bijelo Polje planira, objašnjava Merdović, da nastavi sa još efikasnijom naplatom potraživanja, kroz podnošenje poreskih prijava zbog neplaćenog poreza, kao i svih zakonskih mjera prinudne naplate.

“Takođe, prema Opštini Bijelo Polje postoji dug firmi u kojima je pokrenut stečaj čime je taj dio naplate još neizvjestan”, kazao je Merdović i podsjetio da se poreski obveznici o stanju poreskog duga mogu informisati pozivom na besplatni broj: 080 999 999. Merdović je kazao da je u toku 2019. godine usvojena nova odluka o porezu na nepokretnosti koja će se primjenjivati od 1. januara naredne.

“Važno je istaći da njenom primjenom neće doći do povećanja poreskog opterećenja poreskih obveznika niti pravnih niti fizičkih lica, jer novom Odlukom u odnosu na trenutno važeću nisu predviđena povećanja poreskih stopa, niti korektivnih koeficijenata koji utiču na visinu poreza”, kazao je on.

Ocijenio je da poreske stope nisu uvećane u odnosu na važeću odluku te da su određene u iznosu koji je na donjoj granici za neke namjene, a za neke bliže donjoj granici u odnosu na zakonom dozvoljene.

“A to i jeste prepoznatljivo za našu Opštinu da u kontinuitetu radi na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta, a nagrada za to je nedavno dobijanje BFC standarda”, zaključio je Merdović.

Bonus video: