Dakićevci: Vlada do 26. januara da uplati 902.000 eura

Bivši radnici juče protestom podsjetili izvršnu vlast na tri odluke Ustavnog suda u njihovu korist
1956 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta dakićevaca ispred Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević
Sa ranijeg protesta dakićevaca ispred Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici “Radoja Dakića” u stečaju okupili su se juče ispred zgrade Vlade, a potom ispred kabineta ministra finansija Darka Radunovića, kako bi ga podsjetili da u skladu sa tri odluke Ustavnog suda mora do 26. januara isplatiti po 2.000 eura za 451 bivšeg radnika tog preduzeća,odnosno, ukupno 902.000 eura.

Radunović je bio zauzet i nije mogao primiti predstavnike “dakićevaca”, niti je “Vijestima” iz njegovog kabineta odgovoreno da li će novac biti isplaćen.

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević objasnio da je da su ustavne žalbe usvojene u junu prošle godine i to prva za za 339 bivša radnika, druga za njih 108 radnika i treća u korist četiri bivša radnika pogona Transmisija.

Očekuje se da će Ustavni sud na isti način presuditi za preostalih oko 1.350 bivših radnika, što će državu, tokom ove godine, dodatno koštati još 2,7 miliona eura. Vukčević je poručio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je presudio da država treba da isplati bivšim radnicima 60 miliona eura sa kamatama za neizmirne zarade. Od te sume za sada je isplaćeno 220 hiljada za pet povjerilaca.

Vukčević je za iduću srijedu najavio novo okupljanje pred zgradom Privrednog suda od kojeg će tražiti da se što prije donese odluka o raspodjeli 14 miliona eura prihodovanih od prodaje imovine bivše fabrike mašina.

Bonus video: