U 2020. GODINI

Vlada usvojila Program reformi: Crnogorska ekonomija bi trebalo da poraste 3,4 odsto

“Osnovni makroekonomski je centralni Vladin scenario koji je veoma realan i izvjestan da će se ostvariti. Model rasta bazira se na nastavku investicione aktivnosti, diverzifikaciji domaće privrede uz jačanje proizvodnje i izvoza, umjerenijem rastu privatne i državne potrošnje i stabilizaciji uvoza”, rekla je generalna direktorica Direktorata za ekonomski i razvojnu politiku u Ministarstvu finansija, Iva Vuković
1661 pregleda 9 komentar(a)
Vuković, Foto: Vlada Crne Gore
Vuković, Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorska ekonomija bi prema osnovnom scenariju Programa ekonomskih reformi, koji je Vlada usvojila danas, u ovoj godini trebalo da poraste 3,4 odsto.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomski i razvojnu politiku u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, kazala je da bi prema osnovnom makroekonomskom scenariju ekonomija u narednoj godini trebalo da ojača 2,8 odsto, a u 2022. godini 3,2 odsto.

Ona je podsjetila da je smjernicama Evropske komisije (EK) za pisanje Programa ekonomskih reformi do 2022. godine definisano postojanje dva scenarija – osnovnog i alternativnog, odnosno scenarija nižeg rasta.

“Osnovni makroekonomski je centralni Vladin scenario koji je veoma realan i izvjestan da će se ostvariti. Model rasta bazira se na nastavku investicione aktivnosti, diverzifikaciji domaće privrede uz jačanje proizvodnje i izvoza, umjerenijem rastu privatne i državne potrošnje i stabilizaciji uvoza”, rekla je Vuković nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, kompozicija rasta je različita po godinama.

“U prve dvije godine posmatranog perioda rastu ekonomije dominantno će doprinijeti povećanje privatne potrošnje i investicione aktivnosti, dok će u posljednje dvije godine ciklusa neto izvoz imati najveći pozitivan doprinos rastu ekonomije”, objasnila je Vuković.

Ona je saopštila da u Vladi vjeruju da se alternativni scenario neće desiti.

“I u prethodna dva programa smo imali slične, ako ne i iste pretpostavke, koje se nijesu manifestovale, ali smo ovaj alternativni scenario ipak pripremili, jer je to obaveza po smjernicama EK”, dodala je Vuković.

Osnovne pretpostavke tog scenarija su usporavanje rasta evropske ekonomije, što bi se moglo odraziti na sporiji rast prihoda od turizma.

“To bi se takođe odrazilo na povećanu opreznost investitora kada su buduće investicije u pitanju”, rekla je Vuković.

Projektovana stopa rasta za ovu godinu, prema alternativnom scenariju, iznosi 1,4 odsto.

Vuković se osvrnula na ranije Vladine projekcije rasta crnogorske ekonomije za prošlu godinu, od 3,1 odsto.

"Međutim ta projekcija je rađena na bazi indikatora dostupnih za dva kvartala, dok treći ukazuje na izuzetno snažnu stopu rasta od 4,7 odsto, što znači da bi crnogorska ekonomija u prošloj godini ponovo mogla premašiti projektovanu stopu rasta od 3,1 odsto”, precizirala je Vuković.

Ona je kazala da u prethodnom periodu nije bilo značajnijeg rasta zarada, međutim Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđen je rast zarada u dva najveća sektora u državi - zdravstvu i prosvjeti.

“Takođe, sve strukturne reforme su u funkciji kreiranja i održavanja novih radnih mjesta, pri čemu i sve nove investicije kreiraju nova radna mjesta, tako da smatramo da je kvalitet života bolji, iako to nemamo u ovom trenutku kao odraz naše plate”, dodala je Vuković.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, objasnila je da se bruto domaći proizvod (BDP), koji je ključni makroekonomski pokazatelj koji govori o kvalitetu života, u Crnoj Gori iz godine u godinu uvećava.

Bojana Bošković
Bošković(Foto: Vlada Crne Gore)

“Moramo pogledati činjenicu da građani u posljednje vrijeme više i troše, što znači da imaju više rapsoloživih sredstava”, kazala je Bošković.

Stopa inflacije će, kako smatra, takođe doprinijeti da njihova zarada ne gubi na vrijednosti.

“Ključni makroekonomski pokazatelji govore da smo na dobrom putu da građani sve više mogu da osjete pozitivne efekte ekonomskih reformi”, zaključila je Bošković.