Bivši radnici kolašinske firme nude Katniću da svjedoče o njenom uništenju

Bivši radnici Impregnacije su više puta tražili od nadležnih da provjere na koji način je privatizovana ta firma, tvrdeći da je u tom poslu bilo malverzacija
6184 pregleda 1 komentar(a)
Bivši radnici na jednom od okupljanja ispred fabrike, Foto: Dragana Šćepanović
Bivši radnici na jednom od okupljanja ispred fabrike, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici 34 bivša radnika nekadašnje kolašinske Impregnacije ponudili su juče pomoć Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čijem čelu je Milivoje Katnić, u predmetu formiranom u slučaju tog preduzeća.

Nakon što su iz medija saznali da SDT ispituje da li je tokom stečajnog postupka u “ Impregnaciji” bilo nezakonitosti, bivši zaposleni su poručili da smatraju da imaju dokumentaciju koja će doprinijeti efikasnosti istrage.

Impregnacija je bila fabrika za proizvodnju i hemijsku zaštitu željezničkih pragova, skretničke građe i TT stubova za elektrodistribuciju. To preduzeće je prije 14 godina prodato Vektri Montenegro, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, pa je osnovano preduzeće Vektra nord. I u Vektri nord je otvoren stečaj 15. decembra 2018. a zaključen u martu prošle godine, dok je mjesec kasnije izbrisana iz registra preduzeća.

Dragan Brković
Dragan Brković(Foto: Arhiva Vijesti)

Bivši radnici Impregnacije su više puta tražili od nadležnih da provjere na koji način je privatizovana ta firma, tvrdeći da je u tom poslu bilo malverzacija.

“Iz medija smo pročitali da je SDT, nedavno, došlo do podataka da je zloupotrebljeno oko 600.000 eura, koliko je ostalo nakon stečaja. Navodno, postoji sumnja da je taj novac upotrijebljen nenamjenski, iako je trebalo da bude isplaćen akcionarima tog preduzeća. S obzirom na to da se godinama uzaludno borimo da ostvarimo prava iz socijalnog programa, prikupili smo dosta dokaza, koja mogu pomoći tužilštvu”, kazali su “Vijestima” predstavnici bivših radnika nekadašnjeg kolašinskih uspješnog preduzeća.

Prema zvaničnim podacima, Impregnacija je Brkoviću prodata za oko 2,83 miliona eura.

U aneksu ugovora između stečajnog dužnika i Vektre Montenegro iz avgusta 2008. godine piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1,07 milona eura, u skladu sa zaključkom Vlade od 28. decembra 2007. godine.

Milivoje Katnić
Tužilaštvo ispituje da li je bilo nezakonitosti tokom stečaja: Katnić(Foto: Savo Prelević)

Umanjenje cijene, tvrde radnici, obavezivalo je novog vlasnika na okončanje socijalnog programa za njih, što nije učinjeno. Nakon što su proglašeni tehnološkim viškom, kako kažu, niko više na njih nije okrenuo glavu, ostali su bez otpremnina i na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

U nekoliko navrata razgovarali sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem, predstavnicima Ministarstva ekonomije i kolašinske Opštine, a o njihovom problemu je obaviješten i predsjednik Vlade Duško Marković.

Bivši radnici podsjećaju i da je vlasnički udio radnika u nekadašnjoj fabrici bio 49 odsto.

Objašnjavaju i da zemljište na kojem je fabrika i dalje vlasništvo Impregancije, pa su uvođenje stečaja firmi Vektra nord nazivali “stečaj preko stečaja”.

Fabrika za koju je znala Jugoslavija

Otvaranje Impregnacije 60-ih godina označilo je kraj investicionog mortatorijama na području kolašinske opštine.

Bila je to fabrika za proizvodnju i hemijsku zaštitu željezničkih pragova, skretničke građe i TT stubova za elektrodistribuciju, jedina fabrika te tehnologije u Crnoj Gori, a peta u bivšoj Jugoslaviji, kapaciteta 12.000 m3 drvnog asortimana i sa 140-160 zaposlenih. Po kvalitetu svojih proizvoda, dohotku i broju zaposlenih bila je značajan subjekt kolašinske privrede.

Od prije nekoliko godina, bivši radnici obilježaju godišnjicu privatizacije, skupljajući se ispred kapija preduzeća. Tako će biti i ove godine, sredinom februara, a najavljuju da će performansom podsjetiti na nepravdu koja im je učinjena.

Bonus video: