Hladan talas pogađa poljoprivrednike: "Ako bude temperatura u velikom minusu, obrali smo bostan"

“Nema šanse da će zasadi preživjeti na tim temperaturama, a nakon toga najavljuju kišu, koja bi dodatno uništila krompir”, kazao je Camaj
141 pregleda 2 komentar(a)
David Camaj, Foto: Luka Zeković
David Camaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2018. 20:36h

Zbog najavljenih jutarnjih temperatura i do minus deset stepeni Celzijusa na području Podgorice, Zete i Malesije, poljoprivrednici strahuju da će im biti uništeni zasadi na otvorenom.

“Ako bude temperatura u nekoliko dana, kao što najavlju, u velikom minusu i duvao vjetar, obrali smo bostan”, kazao je poljoprivrednik David Camaj.

On je pojasnio da je na otvorenom prije nešto više od 15 dana na dva hektara zasadio rani krompir.

“Nema šanse da će zasadi preživjeti na tim temperaturama, a nakon toga najavljuju kišu, koja bi dodatno uništila krompir”, kazao je Camaj.

On je istakao da se protiv prirode ne može i da je to viša sila.

Poljoprivrednik iz Zete Žaro Maraš istakao je međutim da njegovim usjevima temperature niske neće mnogo nauditi.

“Jer, koliko sam u toku ovaj talas neće mnogo potrajati, tako da će ono što sam posadio na otvorenom malo će da utiče na biljke, ali vjerujem da će se veoma brzo regenerisati”, kazao je Maraš.

On je istakao da bi štetu mogli da imaju voćari, pogotovo ako je topla zima uticala da na voćkama se već počnu formirati pupoljci.

Meteorolozi su za danas za područje Podgorice najavili da će minimalna temperatura biti minus 2,3 stepena Celzijusa, a za sjutra i prekosjutra prognoziraju da će živa u termometru se spustiti na više od minus pet.

Bonus video: