Nesuglasice u Budvi oko moratorijuma na gradnju: Građevinski lobi ukida zabranu?

“Vijestima” je potvrđeno da je Krapović na sastanku iznio stav da odluku o moratorijumu treba produžiti, ali da su neki koalicioni partneri iznijeli stav da investitorima treba dozvoliti da grade na parcelama koje su legalno kupili. U suprotnom bi im se, kako su isticali direktno kršila prava
54 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.02.2018. 20:06h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović pozvao je koalicione partnere da se pismeno izjasne da li da se produži ili stavi van snage odluku o moratorijumu na gradnju stanova i apartmana za tržište na područjima detaljnih urbanističkih planova Budva- centar i Petrovac - centar.

“Vijestima” je potvrđeno da je Krapović na sastanku iznio stav da odluku o moratorijumu treba produžiti, ali da su neki koalicioni partneri iznijeli stav da investitorima treba dozvoliti da grade na parcelama koje su legalno kupili. U suprotnom bi im se, kako su isticali direktno kršila prava.

Krapović je prije godinu donio odluku o zabrani stanogradnje na najatrktivnijm djelovima Budve i Petrovca, nakon što je dobio zeleno svjetlo Skupštine opštine.

Odlukom je izuzeta gradnja hotela, porodičnih kuća do 500 kvadrata i infrastrukture.

“'Progres' u režiji DPS-a ovom odlukom staje danas i počinje era građana Budve”, poručio je tada Krapović

Godina, na koliko je moratorijum bio oročen, je prošla, a pritisak građevinskog lobija da se dozvoli gradnja na lokalnu upravu je veliki.

Milionski biznis, i pored moratorijuma, nastavio je da se vrti u Budvi.

Podijeljena su i mišljenja kakvi su efekti ostvareni moratorijumom, jer su investitori praktično pronašli način da doskoče i zabrani, pa je resorno Ministarstvo samo lani izdalo 10 građevinskih dozvola za gradnju hotela.

Mnoge građevinske dozvole, za koje je procedura pokrenuta prije donošenja moratorijuma, morale su biti izdate, pa su ti investitori praktično privilegovani da rade i prodaju stanove i apartmane po znatno višim cijenama, jer je konkurenciji koja je zakasnila to onemogućeno.

I dok se čeka zeleno svjetlo da se i u samom pojasu uz more u Budvi i Petrovcu dozvoli gradnja, u drugim djelovima opštine čini se da se lani gradilo i više nego ranijih godina. O tome svjedoči i milionska naplata komunalija.

Bonus video: