Demokrate: Šesnaest opština na finansijskim aparatima za disanje

Od milostinje se ne može desiti razvoj, a da nema strukturnih i korjenitih reformi, poručuju Demokrate
1578 pregleda 1 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Čak 16 opština u Crnoj Gori, od ukupno 23, oslonjeno je na sredstva iz Egalizacionog fonda, odnosno - te opštine se praktično nalaze na finansijskim aparatima za disanje, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore,

"Nedostatak ozbiljne strategije, odsustvo odgovornosti prema građanima i državi, kao i podređivanje opšteg interesa privatnom, osnovni su elementi politike DPS-a koja je dovela do stagnacije, a potom i propasti više od polovine crnogorskih opština. Investicije koje je trebalo da dovedu do otvaranja novih radnih mjesta i privrednog razvoja, svedene su na profiterske kombinacije nekoliko porodica režima. Takođe, obećanja, usvojene strategije i planovi relizovani su samo u mjeri političkih interesa po modelu – pet godina obećavaj, pet gradi, a pet otvaraj ili zatvori tri fabrike, a otvori jednu. Kao rezultat takve politike imamo strmoglav pad u gotovo svim segmentima u više od polovine crnogorskih opština", navode Demokrate.

Ističu da raste zavisnost većine opština od Egalizacionog fonda.

"Čak 16 opština u Crnoj Gori od ukupno 23, oslonjeno je na sredstva iz Egalizacionog fonda. Dakle, ove opštine se praktično nalaze na finansijskim aparatima za disanje. Važno je naglasiti da se ova sredstva u najvećem broju slučajeva ne koriste za sanaciju lošeg finansijskog stanja, već za tekuću potrošnju. Iz ovih razloga se stanje iz godine u godinu pogoršava, a zavisnost većine opština od Egalizacionog fonda raste. To potvrđuju i zvanični podaci po kojima su opštine sjevernog regiona u 2014. godini koristile ova sredstva u visini od 15.333.272 eura, 2015. godine 17.189.623, 2016. godine 18.442.166, 2017. godine 23.024.511, a 2018. godine čak 25.684.593. Dakle, zavisnost raste, iznosi na ime pomoći se uvećavaju, a sopstveni prihodi opadaju. Potpuno je jasno da aktuelna politika daje negativne rezultate. Da li su izdvajanja iz Egalizacionog fonda urodila plodom? Da li su dovela i u jednom slucaju do oporavka opstine do nivoa da joj vise ne trebaju ova sredstva", navode Demokrate.

Na ovaj način se, kako su kazali, "dokazuje da se sunovrat nastavlja jer se od milostinje ne može desiti razvoj, a da nema strukturnih i korjenitih reformi."

"Danas, imamo situaciju da je čak u 17 opština zabilježen negativan prirodni priraštaj i masovne migracije unutar države, kao i prema zemljama EU, što dovoljno govori o ekonomskom i socijalnom ambijentu u tim opštinama. Ako uz ovo dodamo podatke o padu broja preduzetnika u velikom broju opština u periodu 2016-2018 godina, onda je jasno da je ekonomska i privredna klima negativna. Ovi podaci su svojevrstan alarm koji poziva na promjene. Imajući u vidu namjere DPS vlasti i njihovu upornost da i dalje nastave sa pogubnom ekonomskom politikom, jedini način da se zaustavi dalje propadanje većine opština je smjena vlasti. Prirodni resursi se moraju usmjeriti u korist naroda, a ne u korist tajkuna. To je jedini način za oporavak opština koje će oporaviti privredu i ekonomiju države. Jer, bez razvijenih opština, nema ni razvijene Crne Gore", zaključuju Demokrate.

Bonus video: