Osiguravači ostvarili bruto premiju od 94.8 miliona eura

Preliminatni podaci Agencije za nadzor osiguranja pokazuju da je premija za godinu porasla 7.9 miliona eura
1394 pregleda 0 komentar(a)
Uroš Andrijašević
Uroš Andrijašević

Osiguravajuće kuće u prošloj godini, prema preliminarnim podacima Agencije za nadzor osoguranja (ANO) ostvarile ukupnu bruto fakturisanu premiju u iznosu od 94,8 miliona eura.To je saopšteno danas iz ANO.

“ To je rast od 9,1 odsto ili 7,9 miliona eura više u odnosu na 2018. godinu” kazali su u ANO.

Preliminarni podaci pokazuju da je premija neživotnog osiguranja ostvarila rast za 8,4 odsto (za šest miliona eura), dok je premija životnog osiguranja ostvarila rast za 12,5 (za 1,9 miliona eura više) u odnosu na 2018. godinu.

“Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 40,1 odsto u ukupnoj bruto premiji (38 miliona eura). Najviši nominalni rast na godišnjem nivou ostvaren je u vrsti ‘’o siguranje života’’ i to za 1,7 miliona eura (12,9 odsto), zatim slijedi rast u vrsti ‘’osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila’’ za 1,3 miliona eura (3,5 odsto), i u vrsti ‘’ostala osiguranja imovine’’ za 1,2 miliona eura (17,4odsto) više u odnosu na 2018. godinu. Sva društva za osiguranje su tokom 2019. godine ostvarila rast premije u odnosu na 2018. godinu” kazali su u ANO.

Predsjednik Savjeta ANO Uroš Andrijašević je kazao da kao što su više puta tokom prethodne godine najavljivali na osnovu projekcija, prognoza i aktivnosti Agencije i tržišta, tokom 2019. godine ostvarena je rekordna bruto fakturisana premija osiguranja, u iznosu od gotovo 95 miliona eura.

“Siguran sam da građani i privreda sve bolje razumiju osiguranje, prednosti i pogodnosti koje ono nudi. Bez obzira na ostvareni rast, koji je značajno iznad prognoziranog, još snažnije i aktivnije nastavljamo sa nadzornim i drugim aktivnostima u ovoj godini, sve u cilju zaštite interesa osiguranika i korisnika osiguranja i daljeg razvoja tržišta. Aktivnostima koje smo pokrenuli na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Udruženjem osiguravača i tržištem, doprinijećemo dodatnom snaženju svijesti sveukupne javnosti o osiguranju” kazao je Andrijašević.

On je dodao da su naročito zadovoljni rastom premije i učešća životnog osiguranja u ukupnoj premiji, a po prvi put otkako ANO postoji, vrsta osiguranje života na godišnjem nivou zabilježila je najveći nominalni rast, kad su sve vrste osiguranja u pitanju.

Prema podacima ANO pojedinačno učešće osiguravajućih kuća u premiji neživotnih osiguranja za 2019. Godinu ima Lovćen osiguranje( 42,7 odsto), slijede Sava osiguranje sa 17,7 odsto, Uniqa neživotno osiguranje sa 15,9 odsto, Generali osiguranje Montenegro 15,2 odsto i Swiss osiguranje 8,5 odsto.

Pojedinačno učešće u premiji životnih osiguranja za 2019. Godinu najviše ima Grawe osiguranje I to 41,3 odsto, zatim Wiener Städtische životno osiguranje 27 odsto, Lovćen životna osiguranja 20,5 odsto i Uniqa životno osiguranje 11,2odsto.

Bonus video: