Uskoro i mala elektrana na Vrbnici u Plužinama

Izmjenjen ugovor jer je utvrđeno da će mHE imati manju proizvodnju od predviđene
1023 pregleda 1 komentar(a)
Vlada, Foto: SasaMatic
Vlada, Foto: SasaMatic

Vlada je danas dala saglasnost da se sa konzorcijumom "MHE Vrbnica" potpiše aneks ugovora o koncesiji koji omogućava izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Vrbnica u Plužinama.

Konzorcijum čine firme "Interenergo" iz Ljubljana sa 70 odsto učešća, "Montenegro Metropolis Media" iz Podgorica sa 25 odsto učešća i "Mehanizacija i Programat" iz Nikšić sa 5 odsto učešća.

Vlasnici inače marketinške agencije "Montenegro Metropolis Media" su dvije of-šor firme sa Kipra "Fabrisa" i "Abicon".

Kako je navedeno u ugovoru će biti promjenjeni podaci o kapacitetima ove elektrane koji su se odnosili na instalisanu snagu od 3,15 MW i godišnju proizvodnju od 12,7 GWh.

"Koncesionar je toku pripreme tehničke dokumentacije za dobijanje neophodnih dozvola uočio odstupanje od hidroloških podloga na osnovu kojih je urađeno prihvaćeno idejno rješenje. S tim u vezi, kao rezultat navedenih razlika došlo je do bitnog odstupanja u vrijednostima koje se odnose na instalisanu snagu i godišnju proizvodnju, nakon čega je koncesionar uradio novo idejno rješenje i isto dostavio Ministarstvu ekonomije radi dobijanja saglasnosti. Naime, novim idejnim rješenjem je predviđena izgradnja jedne mHE instalisane snage od 6,479 MW i planirane godišnje proizvodnje od oko 16 GWh. Imajući u vidu da je odstupanje u vrijednostima instalisane snage veće od granice definisane ugovorom davanje saglasnosti na takvo rješenje je jedino bilo moguće kroz zaključenje aneksa", navedeno je u obrazloženju informacije o ovom ugovoru o koncesiji.

Bonus video: