Odbijena tužba malih akcionara Ulcinjske rivijere: Karisma ostaje zakupac imovine

Manjinski akcionari tvrdili da vanredna skupština nije sazvana i održana u skladu sa Zakonom o privrednim društvima
177 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana, naselje Karisma, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, naselje Karisma, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2018. 15:43h

Sutkinja Privrednog suda Dijana Raičković odbila je tužbeni zahtjev manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera, kojim su tražili poništenje odluke o zakupu dijela imovine konzorcijumu Karisma, kao i odluku o saglasnosti na taj ugovor.

To je “Vijestima” saopštio zastupnik HTP Ulcinjska rivijera, advokat Zoran Piperović.

Manjinski akcionari u tužbi su tvrdili da vanredna skupština akcionara nije sazvana i održana u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Vlada i Ulcinjska rivijera su ugovor o zakupu na 30 godina potpisali sa Karismom 25. septembra 2017. godine.

Piperović je objasnio da je sutkinja uvažila njegove argumente napisane u odgovoru na tužbu - da je odluka donijeta voljom većine akcionara, čiji udio u kapitalu HTP Ulcinjska rivijera iznosi preko 63 odsto.

Piperović je objasnio da su manjinski akcionari u tužbi, u bitnom, istakli da je nezakonitost u tome što je postupak pokrenut na inicjativu Vlade koja je akcionar sa 10 odsto uloga u kapitalu, i da je to mogla da radi samo Skupština na kojoj su prisutni svi akcionari.

“Naveli su i to da je rukovodstvo HTP Ulcinjska rivijera ušlo u zonu krivične odgovornosti, jer su se ovim pravnim poslom maltene odrekli dijela imovine i time ugrozili poslovanje preduzeća. Privredni sud je uvažio argumente koje sam podnio u odgovoru na tužbu, u kom smo tvrdili da je cijeli postupak transparentan i zakonit, da su bili obaviješteni i dobili poziv za vanrednu skupštinu akcionara, sa dnevnim redom, da su bili prisutni na samoj sjednici Skupštine i da je odluka donijeta voljom većine akcionara, čiji udio u kapitalu iznosi preko 63 odsto”, kazao je Piperović.

On je dodao da je apsurdna tvrdnja manjinskih akcionara - da će tim poslom biti ugorženo i poslovanje Ulcinjske rivijere.

“Prije svega što HTP Ulcinjska rivijera upravlja velikim turističkim kampom i turističkim naseljem na Adi Bojani. Samo to je dovoljno da HTP posluje u optimalnom nivou, sa unaprijed prodatim kapacitetima i novim ulaganjima na proširenju smještajnih kapaciteta na Adi Bojani. Odluka suda je tim prije značajnija, što će relaksirati odnose između Karisme i HTP Ulcinjska rivijera - u smsilu da Karisma nesmetano radi na inovacijama u hotelima Belvi i Olimpik. Po tom projektu će, već od ovoga ljeta, Ulcinj biti maksimalno prepoznat na turističkoj mapi Evrope, što će donijeti boljitak svima u HTP-u, pa i manjinskim akcionarima, a donijeće i boljitak Ulcinju kao gradu i državi Crnoj Gori”, kazao je Piperović.

Bonus video: