Telekom nastavlja sa investicijama i unapređenjem mreže

Cibulskaja smatra da se tržište u Crnoj Gori, kao i navike korisnika brzo mijenjaju, zbog čega u Telekomu pažljivo analiziraju ta kretanja i odgovaraju na potrebe građana
7054 pregleda 0 komentar(a)
Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, Foto: Crnogorski Telekom
Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom ima zvanično najbržu 4G mobilnu mrežu u državi i najveći broj korisnika mobilnog interneta, saopštila je izvršna direktorica kompanije Dina Cibulskaja i dodala da će u ovoj godini nastaviti sa investicijama i unapređenjem mreže i korisničkog iskustva.

Cibulskaja je u intervjuu agenciji Mina-business kazala je da je najveći protok gigabajta (GB) u prošloj godini zabilježen u Telekomovoj mreži.

„Riječ je o više od 15 miliona GB koji su prošli kroz našu mrežu, što je dvostruko više u odnosu na 2017. godinu. Telekom je u istom tom periodu, od 2017. do ove godine, 50 odsto povećao broj stanica za pristup brzom 4G internetu, a prema zvaničnim izvještajima s kraja prošle godine, imamo i najveću pokrivenost naseljene teritorije 4G internetom“, navela je Cibulskaja.

Sve to je, kako je dodala, rezultiralo činjenicom da Telekom ima zvanično najbržu 4G mobilnu mrežu u zemlji, što su korisnici očigledno i prepoznali, tako da ta telekomunikaciona kompanija ima najveći broj korisnika mobilnog interneta.

„Crna Gora se danas pozicionira pri vrhu regiona Zapadnog Balkana i prosjeka Evropske unije (EU) kada je riječ o pokrivenosti 4G mobilnom mrežom, dostupnosti širokopojasnog interneta i pristupu mreži nove generacije. Nećemo se zaustaviti na tome, već ćemo sa investicijama i unapređenjem mreže i korisničkog iskustva nastaviti i u ovoj godini“, poručila je Cibulskaja.

Ona smatra da se tržište u Crnoj Gori, kao i navike korisnika brzo mijenjaju, zbog čega u Telekomu pažljivo analiziraju ta kretanja i odgovaraju na potrebe građana.

„Jedna od najvažnijih potreba jeste pristup brzom internetu. S obzirom da nam infrastruktura i pouzdanost 4G mreže to dozvoljavaju, prošle godine smo odlučili da domaćim korisnicima, ali i turistima, omogućimo dodatne povoljnosti kada je riječ o surfovanju internetom, što je rezultiralo rekordnim protokom gigabajta kroz našu mrežu“, kazala je Cibulskaja.

Ona je navela da je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježeno 39 odsto više protoka GB nego u prvom.

„Znatno veći protok zabilježen je i tokom ljetnje sezone. Povećan saobraćaj nije uticao na brzinu surfovanja, već je Telekomova 4G mobilna mreža, prema mjerenjima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), zvanično najbrža u zemlji“, rekla je Cibulskaja.

Telekom je u prošloj godini posebnu pažnju posvetio društvenoj odgovornosti i značajna ulaganja usmjerio u tom pravcu.

„Nastavljamo da ulažemo u razvoj mreže i imamo velike planove za naredne godine, kako bismo zadržali korak sa trendovima u Evropi i svijetu. Kada je riječ o ulaganjima u zajednicu, naše najveće investicije ostaju u oblasti obrazovanja“, saopštila je Cibulskaja.

U Telekomu vjeruju da, kada je riječ o pristupu internetu, digitalnim servisima i tehnologijama, svi u Crnoj Gori treba da imaju jednake šanse, tako da niko, nijedno dijete, niti škola, ne zaostaju za ostalima.

Takođe, Telekom je u saradnji sa kompanijom Amplitudo nadogradio i unaprijedio aplikaciju za ozelenjavanje gradova Moje drvo, uvodeći u nju nove mogućnosti.

„Građani su sada u prilici da za ozelenjavanje Podgorice u zajednički fond doniraju manje iznose, za šta ih nagrađujemo gigabajtima“, rekla je Cibulskaja i dodala da je kampanja izazvala veliku pažnju crnogorske javnosti, pa Telekom planira da je proširi na više crnogorskih gradova već početkom ove godine.

Cibulskaja je saopštila da je crnogorsko tržište veoma specifično zbog svoje veličine i da velike kompanije na takvom tržištu moraju da ulažu dodatni trud kako bi pronašle dodatne poslovne prilike, uz glavnu djelatnost koju obavljaju.

„Ako pogledamo određene parametre, poput penetracije brzog interneta, broja pametnih telefona i drugih uređaja, i dostupnosti 4G i optičke mreže, možemo zaključiti da smo veoma blizu nivou koji postoji na većini zapadnih tržišta, dok smo u nekim slučajevima i ispred njih“, navela je Cibulskaja.

Sve to je u značajnoj mjeri rezultat ulaganja operatora, u kojima se Telekom, kako je navela, posebno istakao tokom prethodnih godina.

„Međutim, kako bismo proširili obim poslovanja, moramo korisnicima i građanima da ponudimo i nešto više od uobičajenih usluga, koje od nas očekuju. Tehnologija je danas neodvojivi dio našeg života i u Telekomu smo odlučili da iskoristimo tu transformativnu moć tehnologije. Zato smo prošle godine predstavili Svijet novih mogućnosti, koji ćemo nastaviti da stvaramo i u godinama koje dolaze“, kazala je Cibulskaja.

U kompaniji su, kako je rekla, posebno ponosni na činjenicu što su upravo zahvaljujući Svijetu novih mogućnosti nagrađeni za društveno odgovorni rad.

Cibulskaja je, komentarišući potpisani Sporazum o sniženju cijena rominga između država regiona, saopštila da je Telekom jedini operator u Crnoj Gori koji svojim postpejd korisnicima daje besplatne minute za dolazne pozive dok se nalaze u nekoj od 18 zemalja regiona i Evrope.

„Samim tim pozdravljamo implementaciju Sporazuma, kao inicijativu koja u fokus stavlja korisnika i njegove potrebe. Naravno, naša usluga Moj svijet nastavlja da postoji, besplatna je i jednostavna za aktiviranje, tako da Telekomovi korisnici imaju više mogućnosti na raspolaganju kada je u pitanju roming“, dodala je Cibulskaja.

Na pitanje da li na tržištu ima prostora za novog telekomunikacionog operatora, Cibulskaja je odgovorila da mogućnost akvizicija uvijek postoji, bez obzira na to da li se o njima u javnosti spekuliše manje ili više.

„Telekom je zato fokusiran na razvoj poslovanja, unapređivanje ponude za naše korisnike i transformaciju kompanije, kako bismo odgovorili na sve izazove, jer u svemu što se dešava na tržištu vidimo priliku za rast“, dodala je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, crnogorsko tržište je specifično kako zbog svoje veličine, tako i zbog razvijenosti.

„Samim tim, svi podaci govore da bi svaki novi operator morao da uloži izuzetno mnogo novca da bi uopšte mogao po nečemu da se izdvoji, pa se opravdano postavlja pitanje isplativosti dolaska novog igrača na tržište“, rekla je Cibulskaja.

Ona je, govoreći o aktivnostima u ovoj godini, kazala da će kompanija nastaviti da razvija mrežu i implementira projekat Pametni parkovi u Podgorici i Besplatan internet za škole u sjevernoj, centralnoj i južnoj regiji.

„Naš cilj je da što više građana i kompanija u Crnoj Gori postane dio svijeta novih mogućnosti, a nagrade i priznanja koja dobijamo za društveno odgovorno poslovanje samo su motivacija da nastavimo putem koji smo već utabali i nastavimo da postavljamo primjer kako treba da izgleda društveno odgovorno poslovanje“, zaključila je Cibulskaja.