NISU PRIHVATILI IZVJEŠTAJ TENDERSKE KOMISIJE

Tender za Institut "Simo Milošević" proglasiti neuspjelim

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika biznismena Žarka Rakčevića
4302 pregleda 1 komentar(a)
Pregovaraju o kupoprodaji Instituta “Dr Simo Milošević”, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Pregovaraju o kupoprodaji Instituta “Dr Simo Milošević”, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nije prihvatio izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala u Institutu »Simo Milošević«.

Savjet je na današnjoj sjednici zadužio Tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera neuspjelim, što je bio plod duge i konstruktivne diskusije na sjednici.

"Konstatovano je da jedna dospjela ponuda za kupovinu akcija nije obezbijedila konkurenciju, te da je došlo do značajnih promjena, kako na globalnom tržištu, tako i u ekonomskom, finansijskom i pravnom sistemu Crne Gore, koje otvaraju nove mogućnosti za valorizaciju nespornog resursa Instituta", navodi se u saopštenju.

Nadležni resori će, kako je saopšteno, u narenom periodu razmotriti mogućnosti i budući proces valorizacije Instituta s obzirom na izuzetan razvojni potencijal koji zdravstveni turizam ima u Crnoj Gori.

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika biznismena Žarka Rakčevića.

Konzorcijum je ponudio deset miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu „Simo Milošević“ i 27,94 miliona eura investicija u narednih pet godina.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta prošle godine Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.