Vlada aminovala razmjenu “Svetovih stanova”

Vlada dala saglasnost Opštini Budva da preuzme u svoje vlasništvo zelenu parcelu u srcu grada,, a da kompaniji Velja Voda Lux, koja je vlasnik zemlje, ustupi 4.891 kvadrat poslovno-stambenog prostora u TQ Plazi
5276 pregleda 4 komentar(a)
Procjena višestruko napumpana: Livada isperd TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Procjena višestruko napumpana: Livada isperd TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Opštini Budva da preuzme u svoje vlasništvo zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat tivatskoj kompaniji Velja Voda Lux koja je vlasnik zemlje, ustupi 4.891 kvadrat poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

To piše u dopisu koji je iz Vlade upućen gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću, u koji su „Vijesti imale uvid. Vlada je na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, uoči Nove godine, razmotrila i prihvatila predlog Ministarstva finansija koje je prethodno dalo saglasnost da se izvrši jedna od najvećih transakcija nekretnina vrijedna više od šest milion eura.

Opština ustupa stanove i poslovne prostore koji se uglavnom nalaze u Lameli C kompleksa TQ Plaza, a koji su pripali lokalnoj upravi nakon procesuiranja budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu Svetozar Marović.

Carević je početkom oktobra prošle godine potpisao protokol o razmjeni nekretnina sa predstavnicima firme Velja Voda Lux. Nakon dobijanja saglasnosti od Vlade, potrebno je da Skupština opštine Budve da zeleno svjetlo i da se izvrši razmjena.

Međutim, ostaje da se vidi da li će koalicioni partneri pristati na ovakvu razmjenu, ako se zna da je u julu došlo do potresa unutar koalcije, kada su Demokrate napustile skupštinsko zasjedanje, jer DF čiji je lider Carević nije prihvatio njihov da se u dnevni red uvrsti odluka o proglašenju javnog interesa, kojim je trebalo da se ta parcela proglasi parkom. Odlukom je takođe trebalo da se i park na Slovenskoj plaži proglasi javnim interesom.

Predlog Demokrata je preglasan, jer su protiv njega osim DF glasali i opoziocni DPS, SD i nezavisni odbornici.

Carević je tada kazao da se ne želi vršiti otimanje zemlje, već da su u toku pregovori sa tivatskom kompanijom u završnoj fazi, te da će im ponuditi nekretnine u TQ Plazi, jer Opština nema novca za otkup.

Prvi čovjek Budve je još u oktobru, nakon potpisivanja protokola, kazao da je namjera gradske uprave da se sačuva zelena površina naspram TQ Plaze, kojim je gazdovala tivatska kompanija, a koja godinama unazad nije mogla da od lokalne uprave dobije saglasnost da gradi luksuzni kondo hotel sa pet zvjezdica.

Protokolom je predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini Budva će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura. Obrazloženje zbog čega je zelena površina ovoliko procijenjena je taj da je riječ o građevinskom zemljištu na kome je ucrtan šestospratni kondo hotel, a niska cijena poslovno-stambenog prostora u lameli C TQ Plaze je takva jer unutrašnjost nije uređena i treba uložiti dosta novca.

„Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u optinski budžet“, kazao je tada Carević.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju Velja Voda Lux, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Upravo procjena nekretnina biće još jedna od spornih tačaka koalicionih partnera, jer su u javnosti objavljene još dvije procjene koje posjeduje resorni opštinski sekretarijat, po kojima je zelena parcela višestruko manje procijenjena.

Nova gradska vlast od 2016. promoviše ideju da se zelena površina u samom srcu Budve ispred TQ Plaze sačuva i spriječi betonizacija. Još ranije iz Carevićeve administracije je saopšteno da im je namjera da je pretvore u park a ispod nje izgrade četvoroetažnu podzemnu garažu i time riješe nedostatak parking mjesta u samom centru.

Bonus video: