Dio Zakona o radu pred Ustavnim sudom

Novi Zakon o radu usvojen je krajem decembra, a stupio je na snagu 8. januara ove godine. Prema prethodnom zakonu, novčana prava iz rada nijesu zastarijevala, odnosno zaposleni su mogli bilo kada da tuže poslodavca za neisplaćene zarade, naknade ili druga primanja koja ostvaruje kod poslodavca
2194 pregleda 1 komentar(a)
Zatražili izjašnjenje već nakon osam dana od podnošenja inicijative: Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Zatražili izjašnjenje već nakon osam dana od podnošenja inicijative: Ustavni sud, Foto: Savo Prelević

Advokatica Lela Kažić iz Podgorice pokrenula je pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 211 novog Zakona o radu, kojem se predviđa da “novčana potraživanja iz rada nastala od 23. avgusta 2008. godine do stupanja na snagu ovog zakona, zastarijevaju u roku od četiri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona”.

Novi Zakon o radu usvojen je krajem decembra, a stupio je na snagu 8. januara ove godine. Prema prethodnom zakonu, novčana prava iz rada nijesu zastarijevala, odnosno zaposleni su mogli bilo kada da tuže poslodavca za neisplaćene zarade, naknade ili druga primanja koja ostvaruje kod poslodavca.

Kažić je inicijativu Ustavnom sudu predala 15. januara, a Ustavni sud je već 23. januara tražio izvjašnjenje od Skupštine povodom ovog zakona.

Kažić u inicijativi navodi da se ovim članom ograničavaju materijalna prava radnika iz perioda važenja prethodnog zakona, zbog čega ima prirodu retroaktivnog djelovanja.

Ona navodi da je članom 147 Ustava propisano da “zakon i drugi propis izuzetno može imati povratno dejstvo ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona”, kao i da je “Poslovnikom o radu Skupštine propisano da ako predlog zakona sadrži odredbe kojima se predlaže povratno dejstvo, Skupština će se posebno izjasniti da li za to povratno dejstvo postoji javni interes”. U slučaju ovog Zakona, Skupština nije konstatovala postojanje javnog interesa.

U slučaju da Ustavni sud poništi ovaj član zakona, kako je “Vijestima” objasnila Kažić, novčana prava radnika u periodu od 23. avgusta 2008. do 8. januara ove godine ne bi zastarijevala.

Bonus video: