Zajednička saradnja

PKCG i CANU prave leksikon crnogorske privrede

Sporazum o saradnji predviđa objedinjavanja naučnih, umjetničkih, kulturnih i privrednih kapaciteta u cilju razvoja
721 pregleda 2 komentar(a)
Golubović i Vukčević
Golubović i Vukčević

Predsjednici Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akad. prof. dr Dragan K. Vukčević potpisali su danas Sporazum o saradnji ovih institucija, a prvi zajednički projekat biće Leksikona privrede u Crnoj Gori.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo potpisali Sporazum o saradnji Privredne komore i CANU, institucija dugog trajanja i time stvorili pretpostavke da objedinjenim naučnim, umjetničkim, kulturnim i privrednim kapacitetima doprinosemo ukupnom razvoju Crne Gore", rekao je Golubović.

Sporazum, kako je saopšteno iz PKCG, utvrđuje zajednički interes za trajnu saradnju, koja se odnosi na: obezbjeđenje uslova za promociju, angažovanje i usavršavanje mladih i talentovanih kadrova; zajednički rad na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima, ili u saradnji sa pojedinim privrednim društvima; održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i rasprava; izdavanje publikacija, kao i drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Golubović je kazao da je u razgovoru sa predsjednikom CANU već dogovoren prvi korak u realizaciji sporazuma, odnosno izradu prvog Leksikona privrede Crne Gore.

Vukčević je saopštio da Sporazum sa Komorom predstavlja nastavak saradnje CANU sa najznačajnijim institucijama u Crnoj Gori.

"Ovaj sporazum predstavlja doprinos institucionalnom jačanju Crne Gore kao države. Jedan od prvih zajedničkih projekata Komore i CANU biće Leksikon privrede Crne Gore, ne samo da bismo popisali imena i institucije, već i kako bismo od zaborava sačuvali neke značajne ličnosti koje su gradile našu zemlju u oblasti ekonomije", rekao je Vukčević.

Planirani leksikon, kako je najavljeno, biće još jedan primjer podrške Privredne komore značajnim publikacijama na temu ekonomije, koje daju posebnu vrijednost crnogorskom izdavaštvu.

Preporučujemo za Vas