PKCG i CANU prave leksikon crnogorske privrede

Sporazum o saradnji predviđa objedinjavanja naučnih, umjetničkih, kulturnih i privrednih kapaciteta u cilju razvoja
729 pregleda 2 komentar(a)
Golubović i Vukčević
Golubović i Vukčević

Predsjednici Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akad. prof. dr Dragan K. Vukčević potpisali su danas Sporazum o saradnji ovih institucija, a prvi zajednički projekat biće Leksikona privrede u Crnoj Gori.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo potpisali Sporazum o saradnji Privredne komore i CANU, institucija dugog trajanja i time stvorili pretpostavke da objedinjenim naučnim, umjetničkim, kulturnim i privrednim kapacitetima doprinosemo ukupnom razvoju Crne Gore", rekao je Golubović.

Sporazum, kako je saopšteno iz PKCG, utvrđuje zajednički interes za trajnu saradnju, koja se odnosi na: obezbjeđenje uslova za promociju, angažovanje i usavršavanje mladih i talentovanih kadrova; zajednički rad na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima, ili u saradnji sa pojedinim privrednim društvima; održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i rasprava; izdavanje publikacija, kao i drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Golubović je kazao da je u razgovoru sa predsjednikom CANU već dogovoren prvi korak u realizaciji sporazuma, odnosno izradu prvog Leksikona privrede Crne Gore.

Vukčević je saopštio da Sporazum sa Komorom predstavlja nastavak saradnje CANU sa najznačajnijim institucijama u Crnoj Gori.

"Ovaj sporazum predstavlja doprinos institucionalnom jačanju Crne Gore kao države. Jedan od prvih zajedničkih projekata Komore i CANU biće Leksikon privrede Crne Gore, ne samo da bismo popisali imena i institucije, već i kako bismo od zaborava sačuvali neke značajne ličnosti koje su gradile našu zemlju u oblasti ekonomije", rekao je Vukčević.

Planirani leksikon, kako je najavljeno, biće još jedan primjer podrške Privredne komore značajnim publikacijama na temu ekonomije, koje daju posebnu vrijednost crnogorskom izdavaštvu.

Bonus video: