Poništena presuda za neosnovano bogaćenje

U presudi Privrednog suda konstatovano je da je prinudno izvršenje Prve banke bilo “nedopustivo” i da se ona “neosnovano obogatila”
5101 pregleda 4 komentar(a)
Apelacioni sud utvrdio da je žalba osnovana: Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Apelacioni sud utvrdio da je žalba osnovana: Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2020. 08:11h

Apelacioni sud je poništio prošlogodišnju presudu Privrednog suda, kojom je utvrđeno da je Prva banka prinudno nezakonito skinula novac sa računa građevinske firme Katel u iznosu od 82.371 eura. Tada je banci koju kontroliše Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, naloženo da tu sumu uz kamatu vrati firmi u vlasništvu Petra Đurišića.

U presudi Privrednog suda konstatovano je da je prinudno izvršenje Prve banke bilo “nedopustivo” i da se ona “neosnovano obogatila”. Iz Katela, koji je tužio Prvu banku od kraja 2017, su tvrdili da im je novac uzet bez osnova. Odluku Apelacionog suda o donijelo je tročlano Vijeće kojim je predsjedavala sudija Lidija Ivanović, a u kojem su bile sudije Milić Međedović i Nevenka Popović, izvjestilac u ovom predmetu. Poništenu prvostepenu presudu donijela je sudija Privrednog suda Nataša Bošković. Apelacioni sud je utvrdio da je žalba Prve banke osnovana.

“Pobijana presuda, kako se to osnovano žalbom ukazuje, uopšte ne sadrži razloge o tome da li je izvršni postupak po rješenju o izvršenju okončan, pa samim tim ni da li su ispunjeni uslovi za proglašenje izvršenja nedopuštenim, u smislu navedene zakonske odredbe. Nedostatak razloga u tom pravcu predstavlja propust zbog kojeg se pobijana presuda na valjan način ne može ispitati, jer od utvrđenja da li je izvršenje po predmetnom rješenju nedopušteno zavisi i da li se tuženi neosnovano obogatio za iznos koji se potražuje u ovom sporu po osnovu sticanja bez osnova. To predstavlja bitnu povredu odredaba parničnog postupka iz člana 367 st.2 tač.15 ZPP-a i ukidni razlog”, ističe se u presudi više sudske instance.

U ponovljenom postupku, naloženo je Privrednom sudu “da otkloni propuste, ispita da li je izvršenje po navedenom rješenju sprovedeno, nakon čega će, na osnovu savjesne i brižljive ocjene provedenih dokaza, kao i ocjene ostalih relevantnih žalbenih navoda tuženog, a uz pravilnu primjenu materijalnog prava, biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku”.

Bonus video: