U Metalcu početak proizvodnje i dalje neizvjestan

“Mi samo tražimo da radimo i da nam isplate zarade”, poručili su predstavnici zaposlenih
1517 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem najavili su da će naredne sedmice organizovati okupljanje ispred zgrade Opštine ukoliko proizvodnja ne počne u ponedjeljak, 3.februara, kako im je obećano i ne prime makar nešto od neisplaćenih zarada.

“Po običaju niko nam se ne javlja iz uprave, a pokušali smo da razgovaramo i sa predsjednikom Opštine, Veselinom Grbovićem, ali nas još uvijek nije primio. Kako nam je rekla njegova sekretarica zvao je direktora, Živorada Krsmanovića, ali mu se on ne javlja”, tvrde predstavnici radnika Metalca.

Proizvodnja u Metalcu je prekinuta 27.decembra zbog, kako tvrde zaposleni, nedostatka gasa i sirovina, a njen početak je više puta odlagan. Radnicima su dvije trećine oktobarske zarade isplaćene u decembru, dok na trećinu, kao i novembarsku u iznosu od po 250 eura, koliko im je, kako tvrde, obećano još čekaju.

“Mi zaista ne znamo kome više da se obratimo i šta da radimo. Zato pozivamo predsjednika Vlade, Duška Markovića, kao i resorne ministre da dođu kod nas, vide u kakvom je stanju firma i pomognu nam. Mi samo tražimo da radimo i da nam isplate zarade”, poručili su predstavnici zaposlenih.

Direktor preduzeća, Živorad Krsmanović, potvrdio je da proizvodnja neće početi u ponedjeljak, 3.februara.

“Proizvodnja neće početi u ponedjeljak jer nismo još uvijek obezbijedili sredstva za njen nastavak. Klijent sa kojim smo ugovorili posao za Litvaniju ne izjašnjava se već osam dana. Čekamo još uvijek njihov odgovor. Ako bude pozitivan odgovor oni bi prvo uplatili novac za proizvode koji su već u Litvaniji. Problem je što matična kuća ne može trenutno da nam pomogne zbog finansijskih problema u kojima se i sama nalazi”, kazao je Krsmanović.

Zbog kašnjenja zarada zaposleni u Metalcu su 31.oktobra obustavili proizvodnju a poslovodstvo je donijelo privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila češka kompanija Termochem.

Bonus video: