Obezbijediti dalji investicioni zamah

Predsjednik države i predsjednik Holandske Konstituence u Svjetskoj banci su se saglasili da je evropeizacija balkanskih društava i evropska prespektiva, pitanje od strateškog značaja za region i Evropu
1664 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović i Davidse, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Davidse, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Holandske Konstituence u Svjetskoj banci, Koena Davidsea, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Davidse je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, iskazao zadovoljstvo novom prilikom za susret sa Đukanovićem i nastavkom dijaloga nakon njihovg susreta u Njujorku, krajem septembra prošle godine.

"Uz visoke ocjene za viziju državne politike, čestitao je Predsjedniku Crne Gore na odličnoj ekonomskoj godini, uprkos ne tako povoljnim spoljnjim okolnostima. Davidse je posebno apostrofirao značaj sastanka Konstituence kojem će Crna Gora biti domaćin 2021., što će biti prilika za potvrdu dobre saradnje i realizaciju novih projekata. U tom kontekstu ukazao je na značaj podrške napretku Crne Gore u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije. Pozdravio je napredak u bankovnom poslovanju, uz poruku da će se založiti za veće prisustvo IFC-a u Crnoj Gori, što će dati dodatni impuls razvoju malog i srednjeg biznisa i otvaranju novih radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, dodaje se, predstavio Davidseu ključne ciljeve državne politike, strateške pravce daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje, i nastavak sveobuhvatnih reformi u cilju evropeizacije Zapadnog Balkana. "Uz to, ukazao je na značaj daljeg sprovođenja strukturnih reformi, koje ne trpe odgađanja, jer ključno doprinose finansijskoj konsolidaciji i razvoju zemlje. Takođe, poručio je da je jako važno obezbijediti dalji investicioni zamah i unaprijediti ambijent za razvoj preduzetničke kulture, te jačanje malog i srednjeg biznisa. U tom smislu saradnja sa Crne Gore sa Svjetskom bankom ima poseban značaj", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, zaključuje se, saglasili da je evropeizacija balkanskih društava i evropska prespektiva, pitanje od strateškog značaja za region i Evropu.

Bonus video: