KRENUĆE OKO DEVET ČASOVA IZ NIKŠIĆA

Radnici Boksita danas pred tužilaštvom

Tužilaštvo radnicima dvije godine ne odgovara šta je sa prijavom za spornu prodaju sindikalnog placa
2427 pregleda 0 komentar(a)
Upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Arhiva
Upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Arhiva
Ažurirano: 03.02.2020. 07:12h

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju krenuće danas oko devet časova iz Nikšića kako bi se okupili pred zgradom Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i Specijanog tužilaštva u centru Podgorice, jer su nezadovoljni istragom u vezi sumnjive kupoprodaje bivšeg radničkog placa tog preduzeća, površine više od oko 18 hiljada kvadrata.

Oni traže da tužilaštvo „iz fioke“ izvadi predmet vezan za prodaju bivšeg radničkog placa, koje kod njih stoji od 2017. godine.

Predstavnik bivših radnika Rašo Čivović potvrdio je “Vijestima” da im je Uprava policije dozvolila okupljanje u Podgorici.

Oko 260 boksitaša nikad nijesu riješili stambeno pitanje uprkos ranijim obećanjima da će na atraktivnoj lokaciji u centru Nikšiću biti izgrađen stambeni blok za tu namjenu.

Bivši radnici su nezadovoljni i zbog toga što nemaju nikakvu komunikaciju sa nadležnim u Vladi, a ministar pravde Zoran Pažin, kako tvrde, još nije odgovorio Ministarstvu ekonomije šta je sa njihovim slučajem.

”Nama je odgovorio na dopis i uputio nas na Tužilački savjet od koga odgovor nijesmo dobili još od septembra. Samo nas vrte ukrug“, tvrde bivši radnici Rudnika boksita, preduzeća koje je u stečaju od novembra 2013. godine.

Bivši radnici Boksita su ranije saopštili da na sajtu tužilaštva piše da je prošle godine odgovoreno na 12 pritužbi koje su se odnosile na rad tužilaštva, iz čega proizilazi da samo njihova pritužba nije riješena.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je sindikalni plac, površine skoro 18,7 hiljada kvadrata, u martu 2017. za potraživanje (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura i isti preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na pomenutom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

Bivše radnike Boksita interesuje i šta se desilo sa 12.000 kvadrata koje su ranije kompenzovali sa Opštinom Nikšić za komunalno opremanje zemljišta na kome je trebalo da budu izgrađene pomenute zgrade.

M.M.

Preporučujemo za Vas