Sutkinja prijavila Katniću predmet zbog sumnje u organizovani kriminal

Sporna pozajmica od oko 100.000 eura navodno data “na ruke”
15965 pregleda 3 komentar(a)
Spise dostavila Katniću: Nataša Bošković, Foto: Savo Prelević
Spise dostavila Katniću: Nataša Bošković, Foto: Savo Prelević

Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković dostavila je spise predmeta glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću u vezi sa parnicom koju je firma Cyrillic Capital pokrenula protiv firme MMC Engineering u stečaju, „zbog osnovane sumnje da su počinjena djela organizovanog kriminala”, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Milivoje Katnić
Katnić(Foto: Boris Pejović)

Sutkinja Bošković saopštila je parničnim strankama na ročištu održanom krajem prošle godine da će spise predmeta dostaviti glavnom specijalnom tužiocu.

Stečajnog dužnika - MMC zastupa stečajni upravnik Veljko Rakočević.

Parnica je povedena, prema saopštenom na ročištima, zbog pozajmice od oko 100 hiljada eura date “na ruke” koju MMC Engineering navodno nije vratio firmi Cyrillic Capital.

Stečaj firmi MMC Engineering pokrenut je rješenjem Privrednog suda 4. septembra 2013. godine. Radilo se o preduzeću za proizvodnju, promet roba i usluga (export-import), čija je djelatnost bila agencija za nekretnine. Njen osnivač je Predrag Božović, a direktorka i ovlašćeni zastupnik Tatjana Božović.

Osnivač tužioca “Cyrillic Capital”, firme koja se bavila konsaltingom je firma PG Logistics INC. Direktor “Cyrillic Capital” je Radisav Drobnjak, a ovlašćeni zastupnik Miloš Petrović.

Ti podaci su iz Centralnog registra preduzeća.

Stečajni upravnik Rakočević, nakon pokrenutog stečaja, na početku nije priznao ovo potraživanje zbog čega je i pokrenuta parnica. U odgovoru na tužbu pred Privrednim sudom, stečajni upravnik je priznao taj tužbeni zahtjev.

Tim priznanjem sutkinja Bošković nije zaključila predmet, već je zakazala raspravu u ovoj parnici.

Tužilac je, prema informacijama “Vijesti”, pred sudom tvrdio da novac tuženoj firmi nije uplaćen preko žiro-računa, već da je dat “na ruke”, te da navodno postoji i priznanica koja to potvrđuje. Direktorica stečajnog dužnika - MMC Engineeringa, Tatjana Božović, koju je sutkinja Bošković saslušala lani tokom rasprave, prema informacijama “Vijesti”, negirala je navode da je novac pozajmljen i da ga je ona primila.

Odvojeni stečajni postupak za MMC Engineering u Privrednom sudu vodi se kod stečajnog sudije Dragana Vučevića.

Javnosti su, u proteklih pet godina, poznata su dva obraćanja Privrednog suda tužilaštvu u cilju kontrole sumnjivih predmeta. Stečajni sudija za bankrotirani trgovački lanac "Albona" Dragan Vučević i stečajni upravnik u tom predmetu Dragan Smolović proslijedili su prije nekoliko godina Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici spise predmeta jer upravnik nije mogao naći validan dokaz o vlasništvu te firme za 17 nebrušenih dijamanata koji su nestali. Rezultati te istrage nisu saopšteni.

Stečajni sudija Privrednog suda Zoran Ašanin je 2016. godine slao tužilaštvu spise predmeta u sporu firme Kaspia Property Holdings iz Dubaija protiv Atlas banke zbog izdavanja sumnjive bankarske garancije u iznosu od 12,5 miliona eura. Njena naplata je bila okidač za uvođenje ove komercijalne banke u stečaj, tek u aprilu 2019. godine.

Tužilaštvo u tom predmetu nije reagovalo odmah već vratilo spise Privrednom sudu, a ozbiljne istrage protiv gazde banke sa potjernice Duška Kneževića i odgovornih menadžera tim povodom pokrenute su tek poslije dvije godine, kada je naplaćena sporna garancija u korist firme Kaspia i banka došla pred bankrot.

Bonus video: