Rasprava o sudbini Vektre 3. marta

Vještaku nije poslat uredan poziv da dođe na jučerašnje ročište, a stečajni sudija Zoran Ašanin ocijenio je da se rasprava ne može okončati jer on treba da brani svoj izvještaj
1891 pregleda 1 komentar(a)
Brković, Foto: Luka Zeković
Brković, Foto: Luka Zeković

Rasprava o zahtjevu finansijske institucije NLB Interfinanz AG iz Ciriha da se pokrene stečajni postupak u Vektri Montenegro, glavnoj firmi biznismena Dragana Brkovića, ni juče nije okončana u Privrednom sudu već je, iz procesnih razloga i nedolaska stručnog saradnika i vještaka Vidaka Boričića, ročište odgođeno za 3. mart.

Vještaku nije poslat uredan poziv da dođe na jučerašnje ročište, a stečajni sudija Zoran Ašanin ocijenio je da se rasprava ne može okončati jer on treba da brani svoj izvještaj.

Izvještajem su nezadovoljni u Vektri Montenegro, a punomoćnik te kompanije Ranko Grbavac je najavio da će tražiti Boričićevo izuzeće.

U Vektri se nadaju da će izbjeći stečaj dogovorom sa Švajcarcima, kojima su, prema riječima Grbavca, poslali novi dopis.

Advokat Švajcaraca Petar Minić nije imao informacije o tome, već instrukcije klijenta da ostane pri zahtjevu za stečaj.

Za pozajmicu je založena imovina Vektre Montenegro.

NLB Interfinanz je preko izvršenja prošlog ljeta pokušao da preuzme kontrolu u Vektri, i da registruje novog direktora tog preduzeća, ali je prvostepeno rješenje poništilo Ministarstvo finansija, a Brković i dalje ostao izvršni direktor.

Vektra je tokom kriznih 90-ih, kad je bivša SRJ bila pod međunarodnim sankcijama, dobila posredovanje u prodaji metala iz Kombinata aluminijuma, nakon čega je Brković došao do bogatstva i počeo da širi imperiju.

Preuzeo je mnoge poslove od države, a većina njegovih kompanija je završila tako što je došla do stečaja zbog dugova. Prvi put je u Vektri Montenegro pokrenut stečaj krajem 2012.

Od kraja 2013, kada je sud usvojio predloženi plan, vođen je postupak reorganizacije, ali ni po osnovu Plana reorganizacije iz maja 2014. povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti potraživanja.

Bonus video: