Marković: Prioriteti Jadransko-jonski koridor i modernizacija željeznice

Na panelu su učestvovali i premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić
105 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2018. 13:11h

Prioritetni regionalni projekti, iz perspektive Crne Gore, su Jadransko-jonski koridor odnosno brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković.

On je na Investicionom samitu Zapadnog Balkana, koji je danas počeo u Londonu, kazao da je to preduslov za čvršće ekonomsko povezivanje i kretanje ljudi i robe i vezivanje na evropske koridore.

"Berlinski proces, kao komplementaran procesu ulaska u Evropsku uniju (EU), počeo je Agendom povezivanja, odnosno iniciranjem zajedničkih regionalnih projekata u oblasti infrastrukture. Infrastrukturno povezivanje je preduslov jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona“, rekao je Marković na panel diskusiji u okviru samita koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

On je, govoreći o regionu u kontekstu evropskih integracija, rekao da svaka od država ima svoju dinamiku kada je riječ o približavanju životnog standarda onom u EU.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo i da je životni standard mjeren u bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku u Crnoj Gori na nivou od 45 odsto onog u EU, dok je za Zapadni Balkan oko 30 odsto evropskog prosjeka.

"Zato je važno jačanje regionalne ekonomske saradnje koja treba da ojača stabilnost regiona, pojednostavi funkcionisanje privreda u regionu i doprinese bržem ekonomskom rastu“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je na prošlogodšnjem samitu inicirano dalje jačanje regionalne ekonomske integracije kroz donošenje Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Puna primjena tog Akcionog plana znači dalje pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije u šest zemalja zapadnog Balkana“, poručio je Marković.

On smatra da fokus država Zapadnog Balkana u predstojećem periodu treba da bude na eliminisanju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i to kroz skraćivanje čekanja na graničnim prelazima ujednačavanje različitih standarda.

Komentarišući ključne prednosti Crne Gore kao investicione destinacije, Marković je rekao da zemlja raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije, da je članica NATO-a i da je daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU.

Marković je ocijenio i da je Crna Gora mala otvorena, mediteranska ekonomija, država članica Svjetske trgovinske organizacije (STO), sa konkurentnim poreskim stopama.

On je dodao da Crna Gora nudi brojne pogodnosti i podsticaje investitorima posebno za ulaganje u sjeverni region i nerazvijena područja.

Na panelu su učestvovali i premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Predsjednik EBRD-a, Suma Čakrabarti je u uvodnom obraćanju na otvaranju samita podsjetio da ta institucija igra važnu odluku u sprovođenju nekoliko prekograničnih infrastrukturnih projekata koji će povećati slobodni protok robe, konkurentnost i mogućnosti uvoza.

"Želio bih da iskoristim ovu priliku da promovišm ono što sto ja zovem 'meko povezivanje' na Zapadnom Balkanu. Ključni elemenat je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji ukjučuje harmonizaciju zakonodavstava, ukljanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza na tržištu kapitala, digitalizaciju, jačanje regionalne poslovne klime i olakšavanje stranih investicija“, zaključio je Čakrabarti.

Galerija

Bonus video: