Mali akcionar EPCG podnio pritužbu VDT-u

SDT odbacilo prijavu o Rudniku

EPCG je preuzela Rudnik uglja sredinom 2018
2208 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Specijalni tužilac Živko Savović, nakon godinu, odbacio je krivičnu prijavu malog akcionara Elektroprivrede “M&V” Company, firme kojom gazduje Vasilije Miličković, zbog postupka preuzimanja Rudnika uglja od EPCG.

Prijava je podnijeta protiv premijera Duška Markovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, članova Odbora direktora Elektroprivrede i NN lica.

Miličković je juče podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu pritužbu na ovu odluku specijalnog tužioca i u njoj zatražio od VDT-a da sasluša i Savovića “na okolnost da li je namjerno falsifikovao normu iz Zakona o privrednim društvima ili mu se potkrala greška”, kao i da se ukine njegovo rješenje.

Tužilac je, razmatrajući presude nekoliko sudova, utvrdio da je Skupština EPCG o preuzimanju Rudnika uglja bila zakonita, da je sastanak akcionara imao kvorum pri odlučivanju obje tačke dnevnog reda i da je za osporenu odluku glasalo 16 akcionara sa učešćem od oko 0,09 odsto akcija u kapitalu EPCG. Utvrdio je da je neosnovana prijava “o organizovanom kriminalu”.

EPCG je preuzela Rudnik uglja Pljevlja u ljeto 2018. za oko 33 miliona eura. Najviše novca od prodaje akcija Rudnika dobio je A2A - oko 12,8 miliona, država 10 miliona i brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,4 miliona eura.

Preporučujemo za Vas