KUPUJU AXA KOMPANIJE U POLJSKOJ, ČEŠKOJ I SLOVAČKOJ

UNIQA investira blizu milijardu eura za širenje poslovanja u Centralno-istočnoj Evropi

Predmet akvizicije su kompanije za životno i neživotno osiguranje, investicione kompanije, penzioni fondovi i uslužne kompanije AXA grupe
3708 pregleda 0 komentar(a)
Uniqa, Foto: Uniqa
Uniqa, Foto: Uniqa

UNIQA grupa kupuje kompanije francuske AXA grupe na rastućim tržištima Poljske Češke i Slovačke. Akvizicija vrijedna blizu milijardu eura, po završetku neophodnih pravnih odobrenja, donijeće 5 miliona novih klijenata, 2.100 zaposlenih i 800 miliona eura dodatne premije. Predmet akvizicije su kompanije za životno i neživotno osiguranje, investicione kompanije, penzioni fondovi i uslužne kompanije AXA grupe u ove tri države.  

CEO UNIQA  grupe, Andreas Brandstetter ovim povodom je izjavio: „Mi smo već dugo svjesni toga da se kompanije AXA izvrsno uklapaju u našu dugoročnu strategiju. Njihov snažni fokus na profitabilno poslovanje u segmentu stanovništva i uravnotežen portfolio proizvoda dopunjuje naše postojeće poslovanje i dovodi nas na peto mjesto u rastućem regionu Centralne i Istočne Evrope."  

Kao trenutni broj sedam u Centralno-istočnoj Evropi, UNIQA ima sveobuhvatnu mrežu na 15 tržišta, gdje pruža sve vrste osiguranja.

Investiranje u tri rastuća tržišta

UNIQA posjeduje skoro 20 godina iskustva na poljskom, češkom i slovačkom tržištu. Ekonomija u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj je u poslednjih nekoliko godina dobro poslovala. Sa stopama rasta u poslednjoj deceniji od 3%, bruto domaći proizvod ovih zemalja znatno je bolji od austrijskog (1,6%). „Naša analiza pokazuje da će se rast nastaviti i dugoročno ostati znatno veći od Austrije. Ova akvizicija stoga predstavlja ulaganje u održivi i trajni rast “, rekao je Brandstetter.  

Dok će austrijsko tržište osiguranja rasti za 1,5% naredne godine, znatno su veća očekivanja za Poljsku, Češku i Slovačku od 6,2%, 6,8%, odnosno 2,7%.

Jačanje tržišne pozicije - „savršeno uklapanje“  

UNIQA je trenutno deseta najveća kompanija na tržištu u Poljskoj sa 1,5 miliona klijenata, šesta po veličini u Češkoj sa 800.000 klijenata i četvrta u Slovačkoj sa 500.000 klijenata.  

Akvizicijom kompanija AXA grupe UNIQA će steći novih 3,2 miliona klijenata u Poljskoj, 800.000 u Češkoj i 750.000 u Slovačkoj, čime će dospjeti na petu poziciju u Poljskoj i Češkoj i četvrtu u Slovačkoj.  

„Značajno ćemo poboljšati svoju tržišnu poziciju na svakom od ovih tržišta“, rekao je Andreas Brandstetter. „AXA nam savršeno odgovara: kompanijama se vrhunski upravlja i imaju jaku tržišnu poziciju. Ova transakcija će nam donijeti nove individualne i korporativne klijente na tri rastuća tržišta na kojima smo već visoko profitabilni.“

Završetak transakcije sada je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja.  

Savjetnik UNIQA grupe u navedenoj transakciji je HBSC.  

O UNIQA grupi  

UNIQA grupa jedna je od vodećih osiguravajućih grupacija na tržištima Austrije i Centralno-istočne Evrope (CEE). Oko 20.000 zaposlenih i ekskluzivnih prodajnih partnera opslužuje preko 10,1 miliona klijenata u 18 zemalja. UNIQA je druga najveća grupacija u Austriji sa tržišnim učešćem od oko 21%. Posluje na 15 tržišta u  Centralnoj i Istočnoj Evropi: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini. UNIQA grupa takođe uključuje osiguravajuće kompanije u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Preporučujemo za Vas