Farmeri će od ove godine dobiti veću premiju za stoku

Za uzgoj krava, koza i ovaca i mljekarstvo milion eura više
4226 pregleda 0 komentar(a)
Premije po svakom grlu stoke
Premije po svakom grlu stoke

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarstvom imaće ove godine veće premije od Ministarstva poljoprivrede, a pojednostavljena je procedura za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za premije po grlu stoke ovogodišnjim budžetom obezbjeđeno je 3,5 miliona eura što je pola miliona više nego lani, dok je iznos premija za preradu mljekarstva u gazdinstvima povećan sa milion na milion i po.

"Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na ovu premiju. Ovo znači da svako gazdinstvo koje ostvaruje pravo na premiju na godišnjem nivou dobija 140€ više ako ostvaruje premiju za krave, 240€ više za ovce i 160€ više za koze. Pojedina gazdinstva, koja drže više vrsta stoke, ostvariće mnogo veće povećanje, pa će gazdinstva koja drže sve tri vrste stoke ostvariti 540€ više, gazdinstva koja drže krave i ovce ostvariće 380€ više, gazdinstva koja drže krave i koze ostvariće 300€ više dok će gazdinstva koja drže ovce i koze ostvariti 400€ više premije na godišnjem niovu. Na ovaj način posebno je iskazana briga prema manjim gazdinstvima", navedeno je iz Ministarstva.

Od ove godine pojednostavljena je i procedura za dobijanje i isplatu premija za preradu mlijeka na gazdinstvu.

"Prijava prava na premiju i isplatu vrši se samo jednom godišnje u odnosu na prethodnu godinu, kad se osim prijave za premiju dva puta godišnje vršila prijava za isplatu. Prijava se vrši u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu pa smo na taj način omogućili proizvođačima da zajedno prijave sve premije u stočarskoj proizvodnji. Isplata se kao i prethodne godine vrši dva puta godišnje", saopšteno je iz Ministarstva.

Rok za prijavu za premije po grlu je od 15. februara do 30. aprila, dok je rok za za prijavu premija za preradu mlijeka na gazdinstvu od 15. februara do 1. aprila a kraći je zbog procedure kontrole kvaliteta mliječnih proizvoda.

Bonus video: