Presuda o sudbini fri šopova za mjesec

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić tvrdi da neće faliti proizvoda u fri šopovima, bez obzira na situaciju sa zakupcima
2940 pregleda 1 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

U Privrednom sudu je danas okončana rasprava u sporu kompanije Regal Impex, zakupca fri šopova na crnogorskim aerodromima, protiv Aerodroma Crne Gore (ACG), nakon žučne rasprave i dva odbijena zahtjeva advokata zakupca, Vladana Bojića, za izuzeće sutkinje Milice Popović.

Sutkinja Popović najavila je presudu u zakonskom roku od 30 dana i da će je strankama poslati poštom.

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić, po izlasku iz sudnice, saopštio je novinarima da proizvoda u fri šopovima „neće faliti“.

Bojić je tražio izuzeće sutkinje jer je odbila njegov predlog za saslušanjem Radoja Žugića, bivšeg predsjednika Odbora direktora ACG.

On je prethodno uslovno odustao od predloga da svjedoči još sedam osoba samo da se pred sudom pojavi Žugić, "koji je svojevremeno potpisao saglasnost za produženje ugovora Regalu o zakupu slobodnih carinskih prodavnica, a na osnovu mišljenja Ministarstva finansija iz 2011. godine".

Sutkinja Popović je taj predlog odbila.

„Ostajem uz tužbeni zahtjev uz moje duboko razočaranje u sudski sistem koji nije doživio nijedan dan nezavisnosti, nijedan minut“, istakao je advokat Bojić opominjući sutkinju da u skladu sa članom 6. Evropske konvencije iz 1950. godine nije mogla odlučivati sama o svom izuzeću.

„Niko ne može biti sudija u svojoj stvari“, dodao je Bojić.

Advokat ACG Velibor Marković usprotivio se predlozima advokata Regala za saslušanje svjedoka, kao i o zahtjevu za izuzeće sutkinje jer je o tome, odnosno u vezi sumnji u njenu nepristrasnost, kako je istakao, već jednom odlučeno.

Regal Impex je krajem 2018. tužio ACG i tražio obeštećenje od 3,5 miliona eura, zbog toga što mu je državna firma dovela u pitanje produženje ugovora o zakupu.

Naknadno je snizio vrijednost tužbenog zahtjeva na 1,95 miliona eura.

ACG je u septembru 2019. otkazao ugovor o zakupu Regalu, a novoizabrani zakupac fri-šopova “Air Rianta International” najavio je preuzimanje posla do 10. decembra, što se nije desilo.

Regalu se i dalje fakturiše zakup fri šopova i svakog mjeseca naplaćuje od Regala kako bi, prema rijčima advokata Markovića, “do iseljenja smanjio svoju štetu”.

Uprava carina je u upravnom postupku onemogućila Regal da koristi carinsko skladište, zbog čega njegov advokat tvrdi da će „za mjesec- dva nestati proizvoda iz fri šopova i nastati jedinstveni blam aerodroma u Evropi“, budući da novi zakupac „ne može ući u poslovne prostore bez pravosnažne presude“.

„Ovaj akt Uprave carina je pravna sramota“, kazao je Bojić pred sudom sumnjajući „u sinhronizovaniu akciju“ suda i carine u korist jedne državne kompanije.

Orlandić i predsjednik Komisije koja je odlučila o izboru novog zakupca fri šopova Ilija Mašanović zadvoljni su okončanjem suđenja.

„Naravno da neće nestati proizvoda u fri šopovima“, kazao je Orlandić novinarima nakon izlaska iz sudnice, ali nije htio da odgovori na pitanje da li je i kad potpisao novi ugovor o zakupu slobodnih carinskih prodavnica sa Ircima.

Bonus video: