"Naknadni radovi" mogu biti i 20 odsto ugovora

Na primjeru ekološke rekonstrukcije Termoelektrane u Pljevljima, za koju je prihvaćena cijena posla od 54,4 miliona, moguće uvećanje iznosilo bi 11 miliona eura
8336 pregleda 5 komentar(a)
Zakon predviđa više mogućnosti za “naknadne radove”, ali ne i dodatne kontrole (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zakon predviđa više mogućnosti za “naknadne radove”, ali ne i dodatne kontrole (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Novi Zakon o javnim nabavkama (ZJN), koji je Skupština usvojila krajem prošle godine, otvara prostor da se milioni eura iz javnih fondova odliju bez posebne kontrole jer nepredviđeni i dodatni radovi mogu iznositi i do 20 odsto vrijednosti ugovora, upozorila je pravna savjetnica Nevladine organizacije “Akcija za socijalnu pravdu” (ASP) Ines Mrdović.

Uz obrazloženje da je riječ o prilagođavanju evropskim direktivama, novi ZJN u članu 151 prvi put omogućava uvećanje cijene osnovnog posla za čak 20 odsto i to po tri osnove - ako je tenderskom dokumentacijom i ugovorom ostavljen prostor za povećanje “uključuju izmjenu cijene ili varijante”, ako se pojavi potreba za dodatnim poslovima, a “promjena privrednog subjekta sa kojim je zaključen ugovor nije moguća iz ekonomskih ili tehničkih razloga” i ako se pojave “nepredviđeni radovi”.

U pojedinim dosadašnjim propisima koji su se odnosili na velike investicije, poput Zakona i ugovora za gradnju auto-puta, dodatni i nepredviđeni radovi mogli su iznositi najviše do 10 odsto vrijednosti radova. Zakonom o javnim nabavkama to je bilo precizirano drugačije, a dodatni radovi u specifičnim slučajevima mogli su iznositi do 15 odsto. Mrdović je naglasila da “naknadna uvećanja ne predviđaju nikakav poseban mehanizam kontrole“.

Ona je navela da primjer ekološke rekonstrukcije Termoelektrane u Pljevljima, za koji je prihvaćena cijena posla od 54,4 miliona, može biti ilustrativan “jer novi zakon omogućava potencijalno uvećanje za 11 miliona eura“.

"Veliko je pitanje koliko će na kraju koštati rekonstrukcija TE, posebno kada se zna da je Elektroprivreda početkom 2018. prikazala investiciju od 40 miliona. U međuvremenu, je više puta uvećavala cijenu i stigla do 54,4 miliona“, istakla je.

Prije raspisivanja tendera, Odbor direktora EPCG donio je odluku o realizaciji te investicije, čija je vrednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a, odnosno 54,5 miliona sa PDV-om.

Upravo za ovu cijenu Elektroprivreda je najavila da će zaključiti posao sa konzorcijumom kojeg predvodi kineski Dec International, u kojem je i podgorički „Bemax“, Permonte i „BB Solar“, firma u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države. Potpisivanje ugovora je najavljeno za kraj prošle godine, a onda za februar ove godine.

Prema podacima ASP-a, za koje navode da su dobijeni od Vlade, kompaniji “Bemax” je iz državnog trezora za jedanaest i po godina isplaćeno 93,3 miliona eura. Dodali su da se to odnosi samo na isplate iz centralnog budžeta i samo za one poslove gdje se „Bemax“ pojavljivao kao glavni izvođač, ali ne i kao podizvođač.

“Podgorička firma je protekle decenije prihodovala desetine miliona eura i iz drugih javnih izvora, odnosno angažaovalo je više opština, Elektroprivreda, CGES, Monteput, Uprava za vode, Aerodromi, Regionalni vodovod, Vodacom“..., dodala je Mrdović.

Ona je poručila da su crnogorske javne nabavke proteklih godina dostigle cifru od pola milijarde eura i da ta oblast slovi za posebno osjetljivu na zloupotrebe.

Kompanije “Bemax” dobila je i najveće “naknadne radove” na auto-putu - prvu fazu petlje Smokovac, od glavnog izvođača kineskog CRBC. Vrijednost radova na “zaboravljenoj” petlji je 30,5 miliona eura.

Najznačajnije naknadne radove imao je Bemaks

Javno dostupni podaci pokazuju da se za „Bemax“, koji je prethodnih godina postao vodeća građevinska kompanija za saobraćajnu infrastrukturu, vezuje više naknadnih zaključivanja aneksa, kojima su uvećavane cijene osnovnih poslova.

"Tako je, recimo, za rekonstrukciju dijela regionalnog puta Berane - Lubnice, čija je osnovna cijena bila 4,9 miliona, zaključio anekse kojima je uvećan posao za još 1,6 miliona eura, ili za izgradnju treće trake u Lepencu, kod Bijelog Polja, aneksom je osnovni ugovor od 3,3 miliona uvećan za 400 hiljada, ili posao izgradnje kružnog toka kod Cetinja, od skoro tri miliona, aneksom je povećan za 120 hiljada“, naglasila je Mrdović.

Ona ukazuje da je među primjerima i jedan star desetak godina, koji se odnosi na dionicu puta Risan - Žabljak, koju je „Bemax“ ugovorio na 17,5 miliona eura, a posao je na kraju koštao 24 miliona.

"Danas je u javnosti prisutan stav da je ‘Bemax’ u značajnoj mjeri uspio da potisne konkurenciju. U oblasti javnih nabavki izostanak konkurencije utiče na povećanje cijene poslova, a time vodi većem trošenju novca građana“, tvrdi Mrdović.

Bonus video: