ROAMINGOV HOTEL BI PARIRAO STAROM GRADU

Samardžić blokirala gradnju hotela naspram Starog grada Budve: Izgledom odudara od okolnog prostora

Ona je ustvrdila da je “opšti zaključak da budući objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, te ne čini skladnu cjelinu sa svojim okruženjem“
4268 pregleda 2 komentar(a)
Projektovani izgled hotela Roaming, Foto: Printscreen
Projektovani izgled hotela Roaming, Foto: Printscreen

Glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro“ namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela „Mogren“ naspram Staroga grada.

Ona smatra da budući hotel svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora.

“Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada, te na neadekvatan način „parira“ Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom “Mogren“, kao ni sa hotelom “Avala“. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji, kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama“, navela je Samardžićka u rješenju o odbijanju u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Ona je ustvrdila da je “opšti zaključak da budući objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, te ne čini skladnu cjelinu sa svojim okruženjem“.

Kako se navodi u osporenom idejnom rješenju, “Roaming Montenegro“ planirao je da gradi hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja, koji bi imao ukupno 5.787 kvadrata bruto građevinske površine.

Hotel bi imao dvije podzemne garaže, prizemlje i devet spratova, a kako se navodi, rađen je u klasičnom mediteranskom stilu.

Osnov za izradu projektne dokumentacije, kako se pojašnjava u idejnom rješenju, su urbanističko-tehnički uslovi koje je izdao Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja.

„Objekat zadovoljava kriterijume tražene u uslovima, koji se tiču maksimalnih indeksa zauzetosti i izgrađenosti, kao i nadzemne i podzemne građevinske i regulacione linije“, navodi se u idejnom rješenju.

Postojeći objekat biće porušen, a na njegovom mjestu, kako se navodi, bio bi izgrađen hotel maksimalnih devet spratova.

“Objekat je planiran da funkcioniše kao jedna cjelina. Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u mediteranskom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. Ukupan broj ležaja iznosi 116. U okviru hotela nalazi se i hol sa recepcijom kao i restoran sa kafeterijom. Takođe, u sklopu prizemlja hotela nalaze se poslovni prostori u funkciji hotela, čija neto površina iznosi oko 520 kvadrata. Takođe, na svakih 75 kvadrata poslovanja potrebno je jedno parking mjesto što iznosi sedam parking mjesta. To ukupno iznosi 65 parking mjesta za cijeli objekat“, navodi se u osporenom idejnom rješenju.

Kompanija „Roaming Montenegro“ prije dvije godine našla se u u žiži javnosti, nakon što joj je višečlana organizovana kriminalna grupa falsifikovanom dokumentacijom izvršila 33 transakcije i sa bankovnog računa „skinula“ 1,6 miliona eura. Policija je rasvijetlila ovaj slučaj.

DUP dozvoljava gradnju višespratnice za turizam

“Roaming Montenegro“ prije dvije godine kupila nekadašnji jednospratni poslovni centar od 650 kvadrata od kompanije “Astra Montenegro Investment Asotiation” (AMIA). Prethodno je trgovala nekadašnju poslovnicu od 115 kvadrata srpske avio kompanije JAT, sadašnjeg Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj AIR Serbia, koja se nalazi u okviru ovog poslovnog centra, a koji godinama praktično nije u funkciji, osim par poslovnih prostora.

Riječ je o jednoj od najatraktivnijih nekretnina, na kojoj je planskim dokumentom Detaljni urbanistički plan “Budva centar“ dozvoljena gradnja višespratnog objekta u funkciji turizma.