Budva: Opština sprema kontratužbu protiv Njemaca

"Dobili smo fiću, a platili mercedes“, kazao je Carević
2392 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Skupština Opštine Budva ni nakon šestočasovne na momente burne rasprave, nije donijela donijela zaključke o problemu postrojenja za tretman otpadnih voda, koje je krajem januara napustila njemačka kompanija WTE, ostavljajući ga lokalnoj upravi neispravnog uz prijetnju ekološke katastrofe.

Sjednicu po hitnom postupku zakazao je šef parlamenta Krsto Radović, koji je na kraju rasprave pozvao predsjednike odborničkih klubova da se ponovo sastanu sjutra ujutru kako bi se definisalo koji će biti odgovor Opštine na postupak njemačke kompanije, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncenrna EVN. Ono što se moglo čuti tokom rapsrave predlaže se da Opština podnese kontratužbu i naplati štetu koju su Njemci napravili nepoštovanjem ugovora, zbog brojnih tehničkih propusta prilikom izgradnje postrojenja. Međutim, koji će biti zaključci, znaće se sjutra za kada je zakazan nastavak sjednice.

Gradonačelnik Marko Bato Carević u gotovo polučasovnom izlaganju do detalja je iznio sve detalje šta je njegova administracija uradila i zbog čega su Njemci pobjegli ostvaljajući postrojenje za tretman otpadnih voda tehnički poluispravno.

On je podsjetio da su Njemci do sada naplatili čak 57 miliona eura, od kojih 14 miliona od Opštine, 29,3 miliona od Vlade, što je duplo više nego što su uložili, te da prijete da aktiviraju i garanciju od 66 miliona eura koju je potpisao bivši gradonačelnik Rajko Kuljača.

"Dobili smo fiću, a platili mercedes“, kazao je Carević i time opisao kakvo je postrojenje koje je preuzela Opština. On je naveo da je postrojenje divlje, nije uknjiženo, ali i kazao da nema mjesta panici, da je novoosnovana firma preuzela upravljanje i da je za v.d. direktora postavljen Goran Pejović koji je radio na postrojenju.

Carević je kao primjer nemara i loše izvedenih radova naveo da su cijevi podmorskog ispusta bile lancima vezane za stijenu, te da su se fekalije sirove izlivale direktno u more. Prvi čovjek Budve je najavio da su spremni za međunarodnu arbitražu u Ženevi.

Dr Jože Duhovnik iz konsultantske kuće "Dr Duhovnik" koja je za potrebe Opštine angažovana za vrijeme gradonačelnika Dragana Krapovića, uradila kompletnu supervizuiju projekta, koja je pokazala da su Njemci mnogo manje uložili novca od onoga što su prikazali, te da je projekta izveden ispod standarda koji je ugovorom bio predviđen.

On je iznio zabrinjavajuće podatke da radovi nijesu izvedeni po ugovorenim obavezama, te da da propusti sa cijevima su minorni u odnosu na betonsku armaturu postrojenja , koja ne odogovra propisanim standardima.

"Ne smijete ispravljati greške bez dokumentacije, jer je to podloga za sudski proces za Ženevu. Morate utvrditi pismeno, jer u suprotnom u Ženevi biti naplaćeno i tih 66 miliona eura“, savjetovao je Duhovnik.

Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da su personalno za ovaj projekat krivci Svetozar Marović, Milo Đukanović i Igor Lukšić.

On je naglasio da je Opština, nakon što je koalicija preuzela vlast, preduzela sva pravna sredstava, "pristupili smo krivičnom gonjenjenu."

"Opština je pokrenula ocjenu ništavnosti ugovora. Dva su osnovna problema, iznos novca koji treba platiti, a drugi kvalitet izvedenih radova. Ne znamo da li je formalno aktivirana garancija Vlade i to je indikativno. Pošteno sma i u korist države Crne Gore i Budve radio svoj posao i mirne duše mogu da budem, jer ništa nezakonito nisam uradio“, kazao je Krapović.

Osvrćući se na stanje postrojenja, potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) ustvrdio je da Budva jeste otrovana i u ekološkoj katastrofi. On je to obrazložio pokazujući na video bimu fotografije koje prate nalaz konsultantske kuće "DR Duhovnika“, na kojima se tačno vidi stanje kompletne mreže i postrojenja.

"Svjedoci smo da niko od ljudi koji su upravljali postrojenjem, davali upotrebne dozvole , nijesu krivično odgovarali niti gonjeni“, kazao je Bulatović.

Nekadašnji potpredsjednik Opštine Mihailo Đurović (SDP) naglasio je da je novog gradskoj upravi odmah bilo jasno da je riječ o koruptivnom poslu.

"Osnovni ugovor nije bio štetan, već svi oni aneksi koji su potom zaključivani. Kao rukovodstvo Opštine opredijelili smo se na tvrdi pristup kompaniji WTE i izdigli problem na viši nivo i uključio se međunarodni faktor. Ambasade Njemačke i Austrije vršile su pritisak da Opština plati WTE. Tražili smo arbitražu i međunarodne eksprete, a WTE insistirao na ugovoru“ naveo je Đurović i istakao da su institirali da se utvrdi koliko je zaista novca uloženo u postrojenje.

Poručio je da lokalna uprava ne smije da se oslonja na svoj advokatski tim, već na nalaz DR Duhovnika koji je dobar osnov za kontratužbu Opštine prema WTE.

Navodeći da se ostavi po strani način na koji je urađeno postrojenje , korupcija...Boris Rafailović ( DPS) je kazao da za proteklih tri i po godine koalicija, koja je na izdisaju , nije ništa uradila na nađe rješenje.

"Zakazuju se hitne sjednice da bi se pred izbore namakli glasovi“, kazao je Rafailović.

Đorđije Vujović (DF) je odgovorio da se ne može izjednačavati odgovornost, te da se mora dobro znati da je izgradnjom postrojenja lično rukovodila budvanska kriminalna grupa, što je sudski utvrđeno.

"Sve je rađeno tako da se iz ovoga projekta izvuče 180 miliona eura“, naveo je on.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je optužio Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo jer nije odmah proglasilo ništavnim ugovor sa WTE, nakon proceusiranja šefa budvanske OKG Svetozara Marovića i direktora WTE Gintera Fausta, što je dovelo do nesagledive štete.

Šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović naglasio da je cijeli projekat školski primjer korupcije.

"Imali smo dva trenutka ucjene od strane WTE. Lično vjerujem da nikada ne bi mogli napustiti Crnu Goru da nijesu imali političku i podršku iz vrha države. Zato mogu da tvrdim da je riječ o korupciji na višem niovu“, kazao je Jovanović i podsjetio da je Carević obavijestio sve državne institucije od policije do tužilaštva i ponovio „da neće biti plaćen ni jedan jedini centa za korupciju“.

Jelušić: Sjedimo na tempiranoj bombi

Božena Jelušić (URA) je kazala da nažalost rasprava ide u smjeru političkih prepucavanja i sakupljanja poena, a ne da se rješava problem.

"Sjedimo na tempiranoj bombi zbog tehničkih propusta na tom postrojenju i naša dužnost je da donesemo zaključke o mjerama koje treba da preuzmemo. Ovo jeste trenutak da se mi prestanemo politički obračunavamo, i počnemo da rješavamo problem. Jedini odbornik koji ukazao na ove probleme, bio je Radosav Tomović, koji je prije šest godina upozorio na sve tehničke propuste, ali se tada moralo glasati onako kako se kaže“ kazala je Jelušić i dodala da osim korupcije na opšptinskom u ovom slučaju postoji i korupcija na državnom nivou.

Anđela Ivanović (Crnogorska) je kazala da su raspravu sveli na to ko je kriv, a ne da bude.

"Neprijatno mi je i da se ovako kompleksno pitanje predočava nama da se može riješiti za tren. Kao neko ko je učio škole i čije diplome mogu da se provjere, nikada se ne bih usudila da nešto u čemu nisma kvalifikovana , kažem da je to lako riješiti.

Đedović: Umjesto ozbiljne sjednice imamo teatar

Sanja Đedović (DPS) zapitala je zbog čega je bila hitnost u zakazivanju sjednice , te se osvrnula na apsurd da predsjednici Opštine i Skupštine opštine, što se moglo čuti na sjednici, komuniciraju mejlovima, na koje i ne odgovoraju.

"Ja sam morala da danas napustim radno mjesto u Domu zdravlja, gdje sam sigurno imala hitne slučajeve, da bi sada prisustvovala jednom teatru i neozbiljnoj komunikaciji i međusobnom optuživanju ko je kriv“, kazala je Đedović.

Njen partijski kolega Gojko Ljubanović je spočitao na brojne propuste oko organizovanja sjednice, gdje odbornicima nijesu dostvaljeni materijali, već deset registara koji su bili u skupštinskoj službi.

„ Nije u redu prozivati ljude, ni na čiju muku se nemojte smijati, jer vazda može nekoga snaći. Jedna čovjek je procesuiran, sve što imate reagujte, ali kako se ovo odvija, koliko vidim biće materijala za tužilaštvo i sa jedne i druge strane“, istakao je Ljubanović.

Sonja Nišavić (DPS ) kazala je kako je moguće da opštinska firma „Otpadne vode“ koju je Skupštine formirala da upravlja postrojenjem, tek sada je registrovana.

Skupštinska komisija i njen rad

Podsjećajući das je Skupština još 2012. formirala petočlanu komisiju sastvaljenju od odbornika, Snežana Kuč (DPS ) kazala je da niko od DPS koji sjede u skupštinskim klupama, nije učestvovao u radu te komisije, ali ima onih koji jesu. Ona je iznijela sumnju da nijesu dostavljani izvještaje, da nije radila kako treba, a trebala da utvrdi nedostatke i obavijesti Skupštinu.

“U arhivi postoji samo jedan zapisnik Komisije i to iz 2013. Imamo jednu rialiti koalciju i slušamo samo vaša prepucavanja i spočitanja DPS- u, a ne želite da kažete šta ste vi uradili.

Đorđije Vujović (DF) podsjetio je da su Mijomir Pejović (Demokrate) i on bili od 2012. do 2016. bili članove te skupštinske Komisije koja bila formiran da prati realizaciju projketa postrojenja za tretman otpadnih voda, te da su još tada konstatovali propuste i upravo ukazala Specijalnom tužilaštvu na malverzacije.

"Specijalno tužilaštvo nije radilo svoj posao, cilj im je bio da uklone samo šefove OKG. Država je zakazala“, kazao je Vujović.

Mijomir Pejović je naglasio da postoje svi izvještaju u skupštinskoj službi i da je je upravo jedna izvještaj 2014. skinut sa dnevnog reda skupđštinskog zasijedanja jer su tada ukazali na propuste.

"Izgleda je jedini problem skupštinska komisija, a ne da je problem milionskih malverzacija DPS-a . Uz dokumentaciju od strane nadzornog organa i onoga što nam je bilo dostupno, uočili smo obrise šta se sprema. Bilo je jasno da se radi o uigranoj šemi kako de se isisa novac iz Opštine. Upravo iz naših javnih izlaganja Specijalno tužilaštvo počelo bavi ovim problemom. Ja sam tada prvi put čuo o firmi Biochem industries koju je vodio skiper na jahti Marovića koji je uzela tri miliona eura. Znači, nije problem marovićev skiper, nego skupštinska služba. Najgore je što danas nemamo završneo postrojenje a novac građana je otišao“, kazaoa je Pejović.

Kuč je replicirala i ponovila da je skupštinska komisija je imala odgovorst prema Skupštini. „Bolje bi bilo da ste se bavili onim zbog čega ste bili formirani, nego da skupljate dokumentaciju za Specijalno tužilaštvo, koje je dobilo sve papire.. Imali ste obavezu da donosite izvještaje, jer ste primali nadoknade za to. Koliko je ko uzeo , sva priča se svodi na vama na to. Mi smo ovdje da vidimo koliko ste vi radili, jer možda vi budete predmet Specijalnog tužilaštva“, kazala je Kuč.

Carević: Rodić nije imao kapaciteta

Radović je zapitao Carević, što je prethodno učinila i odbornica Jelušić da odgovori zbog čega je advokatu Goranu Rodiću koji je zastupao Opštinu u slučaju WTE uskratio povjerenje i šta je opredijeljelo da uzmete Vladana Bojića.

"Taj Bojić je zastupao određena lica koja su učestvovala u krivičnom djelu korupcije. Kako može jedna da brani bivšeg predsjednika Opštine koji je učestvovao u korupciji, a sada će da brani Opštinu“, zapitao je Radović.

Navodeći da iako mu zakon nalaže da izabere pravnog zastupnika, Carević je naveo da se rukovodio sugestijom od strane vještaka da Opština nije imala pravni stav, uz ocjenu da Rodić nema kapaciteta.

„Vidio sam da je sa računa Opštine za angažovanje Rodića skinuto 116 hiljada eura. Specijalno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv njega i smatrao sam da Rodić je trebao sam da odustane od zastupanja. Da sam bio u pravu to ste i vi (Demokrate) potvrdili raspisivanja ovog konkursa za izbor urednika Tv Budva da ne može neko ko je krivično godnjen da bude izabtan. Onda ne vidim razlog zbog čeg prebacujete zbog Rodića. Ako je Bojić branio nekoga ko se sada slobodno šeta, onda ne vidim razlog da ne bude angažovan“, kazao je Carević aludirajući na to što je Bojić branio Marovića.

Krapović je reagovao da Carević ne može da iznosi kvallifikacije da Rodić nema kapaciteta i pozivati se na režimske optužbe.

Bonus video: