SDP: Saslušati Purišića o zakonu o PIO

SDP ponovo traži da se sasluša ministar, jer zakon godinu čeka u fioci
2131 pregleda 5 komentar(a)
Vuksanović Stanković na potpisivanju peticije u Budva, Foto: SDP.ME
Vuksanović Stanković na potpisivanju peticije u Budva, Foto: SDP.ME

Poslanici SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević zatražili su od predsjednika skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Suada Numanovića da konačno zakaže sjednicu odbora na kojoj bi se obavilo saslušanje resornog ministra Kemala Purišića o statusu penzionera i novom zakonu.

SDP je ovo saslušanje prvi put tražio 2. decembra prošle godine.

“Inicijativu za saslušanje resornog ministra Kemala Purišića podnijeli smo prije tri mjeseca i do danas nijesmo dobili nikakav odgovor, niti je sjednica zakazana. Crnogorska javnost ima pravo da ovo pitanje bude otvoreno i razmatrano na nadležnom radnom tijelu Skupštine Crne Gore i da direktno od ministra čuje odgovore na pitanja o statusu zakona koji je od životne važnosti za desetine hiljada naših sugrađana”, naveli su predstavnici SDP-a.

Oni smatraju da bi zaposleni i penzioneri trebali da budu na vrhu agende resornog ministarstva i nadležnog skupštinskog odbora.

“Nekoliko hiljada naših sugrađana čeka na usvajanje novog Zakona o PIO, kojim bi se značajno poboljšali uslovi penzionisanja, kao i smanjio broj potrebnih godina za odlazak u penziju. Takođe, preko 11.000 penzionera čeka na povećanje minimalne penzije za 20%, što je takođe predviđeno ovim predlogom. Zbog ovih činjenica, ali i svega što ste do sada radili iznenađeni smo da ste uz ministra Purišića i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i vi odlučili da nestavljanjem na dnevni red naše inicijative budete dio opstrukcije dogovora socijalnih partnera”, saopštili su u dopisu Vuksanović Stanković i Konjević.

Socijani partneri Vlada, sindikati i Unija poslodavaca su prije skoro godinu i po dogovorili izmjene ovog zakona koje su dijelimično povoljnije za radnike.

“Navedene izmjene zakona dogovorene od strane socijalnih partnera još 2018. godine, ali od tada taj predlog stoji u “ladici” resornog ministra Purišića. I pored obećanja datih javnosti i predstavnicima sindikata, on nije predložen krajem 2019. godine, te je stoga potrebno doći do informacije zašto to nije urađeno i za kad se planira.

Iz Vlade je nezvanično saopšteno da bi Vlada predlog izmjena zakona o PIO mogla poslati Skupštini u drugom kvartalu (april-jun) ove godine. Međutim, s obzirom da su krajem septembra ili početkom oktobra redovni parlamentarni izbori i da oni treba da budu raspisani 60 do 100 dana ranije, pitanje je do kada će Skupština raditi.

SDP je pokrenuo i potpisivanje peticije u više gradova kako bi se predlog zakona što prije uvrstio na dnevni red Skupštine.

Bonus video: