BESPOVRATNA PODRŠKA

Ministarstvo objavilo javne pozive za podršku ribarstvu

“Takođe, objavljena su dva javna poziva za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture”, navodi se u saopštenju
579 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ilustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške u sektoru ribarstva za ovu godinu.

Iz Ministarstva su kazali da se sektor ribarstva kroz Agrobudžet podržava kroz dva programa koji podrazumijevaju podršku razvoju morskog ribarstva i marikulture i slatkovodnog ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo je objavilo tri javna poziva za morsko ribarstvo za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih i pelagičnih resursa i za mali privredni ribolov.

“Takođe, objavljena su dva javna poziva za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je trend rasta podrške sektoru ribarstva nastavljen i u ovoj godini u kojoj je, u poređenju sa prošlom, podrška povećana 44 odsto na ukupno 2,24 miliona.

Takođe, od danas svi uzgajivači, nosioci dozvole za slatkovodnu akvakulturu, mogu slati zahtjeve za direktna plaćanja u akvakulturi.

“Podršku je moguće ostvariti isključivo za proizvodnju ostvarenu na sopstvenom uzgajalištu, a rok za dostavljanje zahtjeva je 30. septembar. Sredstva opredijeljena za ovu mjeru iznose 67 hiljada eura”, precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da mjera jačanja profesionalne ribolovne flote predstavlja dio višegodišnjeg programa i napora koji se ulažu u obnovu i modernizaciju ribolovne flote.

Ukupni planirani iznos sredstava u ovoj godini povećan je za 80 hiljada eura i iznosi 280 hiljada eura.

Profesionalni ribari na moru mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, generalnu opravku ili nabavku novih motora, nabavku opreme za ribolov i plovidbu i opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane.

“Visina podrške kroz javne pozive za ulov demerzalnih i pelagičnih resursa iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do deset hiljada eura po plovilu”, rekli su iz Ministarstva.

Novinu ove godine, kako su naveli, predstavlja povećanje iznosa sredstava namijenjenih za mali privredni ribolov po pojedinačnom zahtjevu za podršku, koji je povećan sa prošlogodišnjih pet hiljada na 6,5 hiljada eura.

Rok za dostavljanje zahtjeva za javne pozive za modernizaciju profesionalne ribolovne flote je 1. novembar.

Iz Ministarstva su saopštili da se kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene.

Podržavaju se i investicije za nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora.

“Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do sedam hiljada eura, s tim što je podrška unapređenju sektora slatkovodne akvakulture zbog velikog interesovanja uzgajivača povećana na 60 hiljada eura”, precizira se u saopštenju.

Rok za dostavljanje zahtjeva na pozive za uzgajivače je 45 dana od objavljivanja javnih poziva.

Iz Ministarstva su rekli da je mjera održivog upravljanja i očuvanja resursa ribe i drugih morskih organizama pretrpjela značajne dopune.

“Dijelu ove mjere, kojom se podržava Institut za biologiju mora, pored postojećih aktivnosti ove godine dodata je aktivnost uvođenja inovativnih rješenja za poboljšanje kvaliteta stanja životne sredine na uzgajalištima morske ribe”, dodaje se u saopštenju.

Za tu mjeru opredijeljeno je 122 hiljade eura.

Takođe, u cilju daljeg nastavka borbe protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova uvedena je nova budžetska linija koja podrazumijeva unapređenje sistema monitoringa i kontrole u ribarstvu.

“Na ovaj način je omogućena nesmetana operativnost Ribarskog monitoring centra uspostavljenog 2018. godine, kao i ispunjavanje jednog od završnih mjerila za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 13 – Ribarstvo”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali i da će u okviru nastavka realizacije MIDAS 2 projekta u ovoj godini naglasak biti stavljen na unapređenje kopnene infrastrukture za ribare, kao što je izgradnja ribarske luke u opštini Ulcinj na lokalitetu Rt Đeran.

Takođe, obezbijediće se podrška ribarima malog obalnog ribolova kroz grantove za nabavku novih plovila i opreme, unapređenje inspekcije i kontrole ribolovnih aktivnosti kroz nabavku plovila za inspekciju, koji bi trebalo da bude isporučen do sredine februara.

Za tu mjeru opredijeljeno je 1,5 miliona eura.