Prema sadašnjoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura

Za Plantaže 2019. jedna od najlošijih, čeka se izvještaj

Iz kompanije nijesu željeli da kažu konačan izvještaj, ranije se žalili na loše vremenske prilike u 2019. Akcije na berzi pale na 8,5 centi, najniža cijena od 2004. godine
4285 pregleda 10 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković

Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Iz kompanije nijesu željeli da odgovore na pitanja sa kojim rezultatom su završili poslovnu godinu, šta je uzrok lošijeg poslovanja nego ranije i kojim mjerama i aktivnostima planiraju da ga poboljšaju.

Prema finansijskom izvještaju Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 miliona eura. Kompanija je lani uzela i kredite u vrijednosti od 12,5 miliona eura, od čega je na vraćanje ranije uzetih zajmova potrošeno više od sedam miliona a ostalo na investicije i pokriće redovnih troškova. Krajem godine prodali su i udio u Podgoričkoj banci za oko 1,8 miliona eura.

Najava loših rezultata iz Plantaža, imala je odjek i na berzi. Akcije kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine. Cijena njenih akcija niža od devet centi posljednji put je bila krajem 2004. godine.

rema ovoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura, dok se u knjigama njena nominalna vrijednost vodi na 90 miliona eura.

Kompanije je u novembru objasnila razloge lošeg poslovanja za devet mjeseci i pada prihoda za osam odsto na 17,7 miliona eura.

“Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihode od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethdonu godinu, dok je prihodi od prodaje breskve i nektarine, takođe, 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 procenata manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su tada iz kompanije.

Jedan od razloga lošijeg poslovanja je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda Plantaža porasla za 25 odsto, što je uticalo i na veće troškove, dok je istovremeno prodaja tih proizvoda porasla za svega 4 odsto. Situacija da je proizvodnja značajno veća od prodaje utiče na povećanje neprodatih zaliha, što dodatno povećava troškove za njihovo čuvanje.

Padaju prihodi, rastu svi troškovi, sporni ugovori

Sporovi sa vjerodostojnošću finansijskih izvještaja Plantaža u javnosti postoje od 2015. godine kada je dotadašnja finansijska direktorica Valerija Saveljić prvi put dobila otkaz. Ona navodi da su Plantaže zadužene blizu 70 odsto od ukupnog prihoda i da se nalaze na crnoj listi poreskih dužnika.

“Pošto padaju prihodi od prodaje, a rastu gotovo svi troškovi, zahvaljujući nedomaćinskom poslovanju, po završetku proizvodne godine 2019. (nakon tri kvartala) iskazan je gubitak i to se desilo prvi put u istoriji kompanije”, istakla je Saveljić. Ona navodi da je na sve to upozoravala još 2015. godine.

“Tada sam odbila da potpišem namješteni bilans, proglašena sam od strane direktorice neprijateljem firme, i tada mi je prvi put uručen otkaz. Pošto sam dobila ovaj radni spor i ponovno vraćena na posao, nastavila sam da se borim protiv propadanja Plantaža, ukazujući na niz loših poteza rukovodstava, koji su sigurno vodili firmu u propast”, navela je Saveljić koja je ponovo otpuštena iz Plantaža krajem prošle godine.

Ona je tada objavila fakture naslovljene na Rubin Kruševac, prema kojima se vidi da Plantaže prodaju sirovi lozovi destilat 100% jačine za 2,4 eura po litru, što je, kako je tada navela, ispod svake cijene. Saveljić je tada kazala da je kompanija u tom poslu oštećena za preko 6,5 miliona eura. Prema navodima medija iz Srbije vlasnik “Rubina” je kontroverzni biznismen Predrag Ranković Peconi.

Manje ili veće rezerve na finansijske izvještaje imaju i eksterni revizori kompanije. Revizor za 2016. „HLB Mont Audit“ iz poznate londonske podružnice dao je najviše negativnih komentara.

Preporučujemo za Vas