“Regal” izgubio spor sa Aerodromima

Zakupac fri-šopova na aerodromima tražio da im ostane to pravo i obeštećenje od 1,95 miliona eura. Najavili su da će se žaliti na prvostepenu presudu
2979 pregleda 2 komentar(a)
Žalba Apelacionom sudu zbog fri-šopova, Foto: Boris Pejović
Žalba Apelacionom sudu zbog fri-šopova, Foto: Boris Pejović

Privredni sud je odbio tužbeni zahtjev kompanije “Regal Impex”, zakupca fri-šopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, protiv Aerodroma Crne Gore (ACG), vrijedan 1,95 miliona eura.

Iz “Regal Impexa” potvrdili su juče “Vijestima” da će se na ovu prvostepenu odluku žaliti Apelacionom sudu.

Prvostepena presuda u parnici se očekivala oko 11. marta, a donijeta je prije krajnjeg roka, što nije bio slučaj sa većinom ostalih presuda koje je do sada donosila sutkinja Privrednog suda Milica Popović.

“Odbija se primarni zahtjev tužioca (‘Regala’), kojim je tražio da se usvoji zahtjev i utvrdi da postoji pravo na zakup objekata - vlasništvo tuženog (ACG) u terminalnim zgradama aerodroma u Podgorici i Tivtu..., odnosno da se utvrdi da postoji prećutno produžen obligacioni - pravni odnos tužioca kao zakupca i tuženog kao zakupodavca...”, navodi se, između ostalog, u presudi Privrednog suda. Odbijen je i zahtjev “Regala” o “naknadi štete na ime izmakle dobiti” od 1,95 miliona.

“Regal Impex” je krajem 2018. tužio ACG i tražio obeštećenje od 3,5 miliona eura, zbog toga što mu je državna kompanija dovela u pitanje produženje ugovora o zakupu. Potom je, zbog protoka vremena, taj tužbeni zahtjev smanjen na 1,95 miliona eura.

Uprava carina ranije je u odvojenom (upravnom) postupku oduzela licencu “Regal Impexu” za korišćenje skladišta na podgoričkom aerodromu.

Pred Ministarstvom finansija u toku je postupak u vezi sa oduzimanjem licence “Regal Impexu” i za fri-šopove, ali je konačna odluka nakon usmene rasprave prošloga petka odgođena za 10 dana.

U “Regal Impexu” su, uoči rasprave, saopštili da su iznenađeni pozivom iz Ministarstva finansija i da strahuju da bi toj kompaniji mogla biti oduzeta licenca za rad u fri-šopovima i da će 40 ljudi ostati bez posla. Tvrde da za 14 godina rada nijesu imali carinski, ni poreski prekršaj.

ACG je u septembru 2019. otkazao ugovor o zakupu “Regalu”, a novoizabrani zakupac fri-šopova “Air Rianta International” najavio je preuzimanje posla do 10. decembra, što se još nije desilo.

Bonus video: