Slovenci sad kontrolišu 79,8 odsto Zetatransa

Pošta Slovenije je 15. novembra prošle godine obavijestila da je kao povezano lice na posredan način stekla 69,26 odsto akcija Zetatransa, time što je i vlasnik 72,13 odsto akcija grupacije Intereuropa, dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričke firme
1987 pregleda 0 komentar(a)
Zetatrans, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zetatrans, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Slovenačka Pošta preuzela je ukupno 10,52 odsto akcija Zetatransa, plativši oko 1,38 miliona eura.

Tako dvije slovenačke kompanije - Intereuropa iz Kopra, koja je do sada kontrolisala 69,26 odsto najveće crnogorske štediterske kuće, i Pošta iz Maribora posjeduju ukupno 79,78 odsto akcija podgoričkog preduzeća.

Pošta Slovenije je 15. novembra prošle godine obavijestila da je kao povezano lice na posredan način stekla 69,26 odsto akcija Zetatransa, time što je i vlasnik 72,13 odsto akcija grupacije Intereuropa, dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričke firme.

Posljednjih mjeseci prošle godine bila je zaustavljena trgovina akcijama Zetatransa, na zahtjev investitora, jer je u susret postupku preuzimanja kompanije konstatno rasla cijena akcija. Pošta Slovenije je polovinom decembra prošle godine malim dioničarima Zetatransa ponudila otkupnu cijenu od 1,6 eura po akciji.

U postupku preuzimanja Zetatransa od Pošte Slovenije, među malim dioničarima pojedinačno je od prodaje akcija najviše prihodovala kompanija Zetagradnja Blagote Radovića - nešto manje od 300.000 eura. Zetagradnja je donedavno bila drugi po veličini vlasnik Zetatransa, sa vlasničkim udjelom oko 2,28 odsto.

Bonus video: