Za 160 povjerilaca 1,4 miliona eura

Stečajni upravnik Žarko Ostojić potvrdio je “Vijestima” da je juče stupilo na snagu rješenje o četvrtoj diobi stečajne mase i isplati dugova
1068 pregleda 0 komentar(a)
Iz Jadranskog brodogradilišta, Foto: Dopisnik
Iz Jadranskog brodogradilišta, Foto: Dopisnik

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta u naredna dva dana isplatiće 1,4 miliona eura za 160 povjerilaca tog preduzeća koji su u trećem isplatnom redu.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić potvrdio je “Vijestima” da je juče stupilo na snagu rješenje o četvrtoj diobi stečajne mase i isplati dugova.

Do sada je od prodaje imovine Jadranskog brodogradilišta ukupno prihodovano 22,86 miliona eura, od čega su namireni povjerioci prvog, drugog i većim dijelom trećeg isplatnog reda. Privredni sud je u toj kompaniji sredinom 2015. godine pokrenuo stečaj na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog dospjelog dugovanja u iznosu od oko šest miliona eura.

Kada se završi podjela ovih 1,4 miliona eura, ukupno će biti isplaćeno dugovanja za oko 92 odsto povjerilaca iz trećeg isplatnog reda, pa će za isplatu preostalih dugova preduzeća biti potrebno još 880 hiljada eura. Preostala imovina bivše remontne kompanije iz Bijele značajno je veća, tako da će na kraju stečaja ostati novca za raspodjelu sadašnjim akcionarima.

Ostojić je precizirao da je tokom stečaja, odnosno do sada isplaćen dug Crnogorskoj komercijalnoj banci od 2,2 miliona, bivšim radnicima oko 1,38 miliona, PU pet miliona, Opštini Herceg Novi 44 hiljade eura...

Ostojić je kazao da ne postoji bojazan da će CKB aktivirati garanciju koju je država ranije dala brodogradilištu za drugi kredit. On je precizirao da banka potražuje još 923.000 eura što je u trećem isplatnom redu, a sa novom isplatom će biti namirena u iznosu od oko 92 odsto ukupnog kredita.

Neobezbijeđeno potraživanje države, u trećem isplatnom redu, iznosilo je 2,91 milion eura.

Ostojić je kazao da će u ovom stečajnom postupku biti namireni svi povjerioci, a koliko će od viška novca dobiti akcionari zavisiće od prodaje ostatka imovine, za koju je u toku jedanaesti tender čiji će rezultati biti poznati 12. marta.

Upravna zgrada brodogradilišta je procijenjena na oko milion eura. Ukupna procijenjena preostala imovina višestruko je veća, ali za jedan njen dio preduzeće ima samo pravo korišćenja.

Bonus video: