Odbijena prijava protiv sindikalaca Boksita

Bivši radnici Rudnika boksita su tvrdili u prijavi od kraja prošle godine da se na bivšem sindikalnom placu u centru Nikšića, koji je 2017. godine prešao u vlasništvo druge kompanije, nalazila i ruda od čije prodaje se moglo naplatiti 260 bivših radnika tog nikšićkog preduzeća. Ukazali su na to da je ruda odvožena sa placa
1338 pregleda 0 komentar(a)
Čivović, Foto: Savo Prelević
Čivović, Foto: Savo Prelević

Državna tužiteljka iz Nikšića Sofija Lukovac odbila je krivičnu prijavu bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, koju je podnio njihov predstavnik Rašo Čivović, a kojom su se za navodnu zloupotrebu položaja i nekoliko drugih djela teretili bivši sindikalci Borisav Bojanović, Nikola Žugić, Ratko Bašović i Dragan Dubljević.

Bivši radnici Rudnika boksita su tvrdili u prijavi od kraja prošle godine da se na bivšem sindikalnom placu u centru Nikšića, koji je 2017. godine prešao u vlasništvo druge kompanije, nalazila i ruda od čije prodaje se moglo naplatiti 260 bivših radnika tog nikšićkog preduzeća. Ukazali su na to da je ruda odvožena sa placa.

Bivši šef Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović je u penziji od 2015. godine, a njegove ingerencije je preuzeo Izvršni odbor radničke organizacije.

Rudarska inspekcija, tokom decembra 2019, privremeno je prekinula radove na čišćenju bivšeg sindikalnog placa i odvoz materijala sa terena, što je obavljala firma “Rapex” po ugovora sa sadašnjim vlasnikom placa - firmom “Vector System Security”.

Iz “Rapexa” su tokom istrage potvrdili da su sa vlasnikom tog placa 12. avgusta prošle godine zaključili “ugovor o kupovini prljave rude nepoznatog kvaliteta”.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je bivši sindikalni plac Boksita od 18,7 hiljada kvadrata u martu 2017. za potraživanje sa kamatama od 171.978 eura i preprodala ga u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Radi se o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na tom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine.

Bonus video: