Nakon višegodišnjeg suđenja Petrol dobio Gojčaja

Vrhovni sud poništio presudu da Slovenci plate 2,5 miliona za spor iz 2011.
7280 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud ranije priznao obeštećenje za prodate pumpe od dva i po miliona eura: Petrol, Foto: Boris Pejović
Apelacioni sud ranije priznao obeštećenje za prodate pumpe od dva i po miliona eura: Petrol, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2020. 11:40h

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtjev “Petrola CG MNE” sa Cetinje za reviziju postupka i preinačio presudu Apelacionog suda od 10. oktobra prošle godine, pa firma “Temple’S Glory” iz Podgorice, u vlasništvu biznismena Nreke Gojčaja, neće dobiti prethodno dosuđenih 2.449.000 eura.

“Temple’S Glory”, kao tužilac (kojem je pripojena Gojčajeva firma Europetrol), tužio je “Petrol CG MNE” i njenog vlasnika slovenački “Petrol” iz Ljubljane i tražio nadoknadu štete u iznosu od 8,78 miliona eura zato što nije realizovan Ugovor o kupoprodaji četiri benzinske stanice i zemljišta od 2. novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost tog ugovora bila je 12,97 miliona eura, ali on nikada nije realizovan jer je imao odložni uslova to je da “Petrol” iz Ljubljana potpiše memorandum ili anex dotadašnjeg ugovora sa državnom kompanijom “Montenegro bonus” koja je bila uključena u spor.

Bivša cetinjska firma, prvotužena u sporu, zvala se “Petrol Bonus” i ona je sa Gojčajevim “Europetrolom” 14. novembra 2011. godine zaključila drugi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti za tri benzinske stanice sa zemljištem, za 7.975.000 eura, ali ne i za četvrtu stanicu u Podgorici, Zbog toga je i nastala razlika u kuprodajnoj cijeni, čija se nadoknada tražila u sudskom postupku.

Presudom Privrednog suda donijetom 20. aprila 2018. godine prvobitno je odbijen tužbeni zahtjev firme “Temple’S Glory” da joj “Petrol CG MNE” i “Petrol” iz Ljubljana solidarno isplate ukupno 8.786.408 eura.

Apelacioni sud je u drugostepenom postupku djelimično usvojio tužbeni zahtjev da se “Temple’S Glory” nadoknadi razlika u nerealizovanoj cijeni nepokretnosti u iznosu od 2.449.000 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 23. oktobra 2017. godine pa do isplate. Tu presudu je Vrhovni sud 4. februara ove godine preinačio u korist slovenačke firme u Crnoj Gori.

Firma “Temple’S Glory” sada ima samo jednog radnika i nalazi se u blokadi, dok se “Europetrol” vodi na Maria i Nikolu Gojčaja.

Bonus video: